Czy piwo zawiera gluten?

Czy piwo zawiera gluten?

Dodano: 
Piwo
Piwo Źródło: Shutterstock / Master1305
Piwo to trzeci najpopularniejszy napój – po wodzie i herbacie. Zazwyczaj wytwarza się je przy użyciu wody, chmielu, drożdży i jęczmienia, czyli ziarna zawierającego gluten. A czy piwo może być bezglutenowe?

Warzenie piwa to złożony proces obejmujący fermentację. Piwo jest wytwarzane poprzez fermentację cukru z ziaren przy użyciu drożdży, które są rodzajem grzyba. Drożdże trawią cukier, aby wyprodukować alkohol. Warzenie piwa zwykle obejmuje cztery główne składniki:

  • Woda. Stanowi zazwyczaj ponad 90% produktu końcowego.
  • Chmiel. Jest tradycyjnie dodawany, aby zapewnić wyjątkowy, gorzkawy smak.
  • Ziarno. Jako źródło cukru do fermentacji najczęściej stosowanymi ziarnami są jęczmień, pszenica i żyto, z których wszystkie zawierają gluten.
  • Drożdże. Ten żywy jednokomórkowy organizm trawi cukier, aby wyprodukować alkohol.

Browary mogą również wykorzystywać inne ziarna, cukier, aromaty i dodatki, aby nadać swojemu piwu niepowtarzalnych kolorów, smaków i aromatów.

Czytaj też:
Ile cukru ma piwo?

Rodzaje piwa i glutenu

Osoby z celiakią muszą całkowicie wykluczyć gluten ze swojej diety. U tych osób może on uszkadzać jelita, a także powodować ból brzucha, biegunkę, niewyjaśnioną utratę masy ciała i obniżone wchłanianie składników odżywczych. Dlatego tak ważne dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten jest świadomość zawartości glutenu w spożywanych produktach spożywczych i napojach, w tym w piwie.

Ilość glutenu w piwie mierzy się w „częściach na milion” (ppm). W większości krajów żywność i napoje muszą zawierać mniej niż 20 ppm glutenu, aby można je było uznać za bezglutenowe. Większość tradycyjnie warzonego piwa zawiera znacznie więcej niż 20 ppm glutenu, choć dokładna ilość zależy od procesu warzenia i użytych składników.

Oto średnia zawartość glutenu w popularnych rodzajach piwa:

  • Lager: 63 ppm
  • Ciemne: 361 ppm
  • Ale: 3120 ppm
  • Piwo pszeniczne: 25 920 ppm.

Jak widać, najpopularniejsze rodzaje piwa zawierają poziomy glutenu, które są niebezpieczne dla osób z celiakią.

Odmiany bezglutenowe

W większości krajów piwo musi zawierać mniej niż 20 ppm glutenu, aby mogło być oznakowane jako bezglutenowe. Food and Drug Administration (FDA) sugeruje, że większość osób z celiakią może spożywać ten poziom glutenu bez działań niepożądanych. Aby spełnić ten standard, niektóre browary produkują napój z naturalnie bezglutenowych ziaren, takich jak ryż, kukurydza, sorgo i proso. Ponadto niektóre browary mają dedykowane „bezglutenowe” urządzenia, aby pomóc uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego glutenem podczas procesu warzenia.

Inne browary opracowały techniki redukcji glutenu w tradycyjnym piwie na bazie jęczmienia, wytwarzając piwo bezglutenowe. Nie ma jednak gwarancji, że piwo z glutenem jest bezpieczne dla osób z celiakią. Chociaż zostało przetworzone w celu zmniejszenia zawartości glutenu, nie ma wiarygodnego testu weryfikującego ilość zawartego w nim glutenu. Osoby z celiakią powinny trzymać się odmian oznaczonych jako bezglutenowe.

Czytaj też:
Czy piwo jest dobre dla zdrowia? Zaskakujące wieści ze świata nauki
Czytaj też:
Czy wino tuczy? Odpowiedź może zaskoczyć