Bakterie w partii parówek. Mogą doprowadzić do choroby
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące parówek z szynki Pikok Pure z Lidla o masie 250 g. W jednej z partii produktu wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Ich spożycie może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
GIS ostrzega przed parówkami Pikok Pure z Lidla
Ostrzeżenie dotyczy parówek o numerze partii: 11031, serii C: 10349134 i terminie przydatności spożycia do 4 maja 2021 r. Producentem jest firma „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Czyżewie przy ul. Zarębskiej 48, kodzie kreskowym 18-220 Czyżew i weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym 20134001.
Po tym Inspekcja Weterynaryjna powiadomiła zakład o bakterii, zdecydowano o wycofaniu produktu z rynku. Przedsiębiorca poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii wspomnianego wyrobu.
Spożycie produktu z wadliwej partii może doprowadzić do listeriozy
GIS informuje, że organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania partii parówek. Osoby, które kupiły produkt o wymienionym numerze partii i terminie przydatności do spożycia, nie powinny go jeść. W przypadku konsumpcji i wystąpienia objawów choroby należy skonsultować się z lekarzem.
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. U osób dorosłych zazwyczaj nie występują żadne objawy zakażenia. W leczeniu choroby stosuje się antybiotyki.