GIS ostrzega przed partią jajek z Biedronki. „Salmonella Enteritidis”
„Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt –Jaja świeże L Moja Kurka
- Najlepiej spożyć przed: 17.09.2021
- Numer partii: 17/09/2021 PSK 98
- Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306
- Producent: Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE
- Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
GIS ostrzega przed partią jajek z Biedronki
W dalszej części komunikatu GIS informuje o działaniach podjętych przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli. „Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformowało odbiorców. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych” – czytamy. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, nadzorujący producenta kwestionowanych jaj, w ramach postępowania pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą kwestionowane jaja.
Jednocześnie GIS wydał zalecenia dla konsumentów. „Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami” – podano.