Tak zrewitalizowano postindustrialną Warszawę. Nowe życie Konesera, Norblina i innych obiektów
Hala Koszyki
Powstała na początku XX wieku hala targowa przez lata była miejscem, w którym warszawiacy zaopatrywali się w najpotrzebniejsze produkty. Niestety w czasie powstania warszawskiego, podobnie jak ogromna część stolicy, została ona zniszczona. Po wojnie ją odbudowano, a działalność prowadziła w niej Warszawska Spółdzielnia Spożywców „Społem”. W 1990 roku obiekt stał się samodzielnym bytem i do czasu kolejnej zmiany właścicielskiej pełni funkcję bazaru.
Po trwającej do 2016 roku rewitalizacji, nowa Hala Koszyki stała się ważnym miejscem na mapie Warszawy. Dziś koncept o powierzchni 21 000 mkw. pełni trzy funkcje: gastronomiczną, handlową i usługową. Widoczne dla gości są elementy oryginalnej konstrukcji stalowej korpusu głównego czy szyldy sklepowe z pierwszego okresu działalności hali.
Centrum Praskie Koneser
Na największym spośród stołecznych rewitalizacji – ponadpięciohektarowym – terenie Pragi-Północ wybudowano wielofunkcyjny zespół Centrum Praskiego Koneser. Jego łączna powierzchnia to aż ok. 100 000 mkw. To obecnie nie tylko największy pod względem powierzchni użytkowej oraz liczby funkcji tego typu obiekt w Warszawie, ale także prawdziwy hub artystyczny. W jego skład wchodzi 6 galerii sztuki i 3 muzea – z Muzeum Polskiej Wódki na czele. Poznamy w nim historię polskich trunków, ze szczególnym uwzględnieniem losów Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”.
Postfabryczna przestrzeń z przełomu XIX i XX wieku to pierwsza rewitalizacja w Warszawie przeprowadzona na tak dużą skalę. Pod nadzorem konserwatora zabytków odrestaurowano aż 19 budynków, w których znajdują się: mieszkania, muzea, galerie sztuki, campus, biura, handel i usługi oraz hotel Moxy, a także pełnowymiarowe restauracje, bary i kawiarnie. Dzięki nim, a także licznym wydarzeniom, na nowym miejskim placu Konesera tętni dziś życie. To prawdziwe gastrozagłębie prawobrzeżnej Warszawy, z rekomendacjami najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych – Michelin (jedyna restauracja na Pradze z takim wyróżnieniem – Koneser Grill) i Gault&Millau. Centrum Praskie Koneser jest najczęściej nagradzaną inwestycją mixed-use w Polsce. Została doceniona w ponad 20 różnych kategoriach, w tym dwukrotnie przez prezydenta m.st. Warszawy.
Elektrownia Powiśle
Zrewitalizowany kompleks w sercu stołecznego Powiśla, zlokalizowany na terenie dawnej elektrowni, to 50 000 mkw. powierzchni użytkowej. 30 procent z niej pełni funkcję handlowo-usługową. W obiekcie, oddanym do użytku w 2020 roku znajdują się sklepy oraz lokale i punkty gastronomiczne.
Historia tego miejsca liczy ponad 100 lat. Co ciekawe, jeszcze na początku XXI wieku wytwarzano w nim prąd. Dziś pozostałości po infrastrukturze przemysłowej, między innymi część wyposażenia, stanowią atrakcję dla odwiedzających. Odnowionej zabudowie towarzyszą nowe budynki – biurowce oraz apartamentowiec.
Fabryka Norblina
Cały obiekt składa się z 65 000 mkw. powierzchni użytkowej. Większość z niej – 41 000 mkw. – pełni funkcje biurowe. Sam obiekt wpisuje się tym samym w zmieniający się krajobraz warszawskiej Woli, w której z każdym rokiem przybywa tego rodzaju przestrzeni. Pozostała część to powierzchnia handlowo-usługowa. Dostępne jest w niej między innymi kino Kinogram oraz Piano Bar i Food Town z konceptami gastronomicznymi.
Za Fabryką Norblina stoi bogata, ponad 200-letnia historia. Wszystko zaczęło się w 1820 r., kiedy syn Jana Piotra Norblina de la Gourdaine – Aleksander Jan Konstanty Norblin wraz z V. Zierem założył zakład brązowniczy „Norblin i Spółka”. W dzisiejszej lokalizacji, przy ul. Żelaznej, rozpoczął on – już pod inną nazwą – swoją działalność w 1893 r. Wzorem Muzeum Polskiej Wódki, zlokalizowanego w Centrum Praskim Koneser, historię tego miejsca można poznać w Muzeum Fabryki Norblina.
Browary Warszawskie
Na obszarze 4,4 ha zlokalizowany jest kolejny koncept w poprzemysłowej przestrzeni Woli. Jego historia wiąże się z założonym przy ul. Krochmalnej w 1846 roku, browarem Haberbuscha i Schielego. Do czasu II wojny światowej był on ważnym miejscem na piwowarskiej mapie Europy. W kolejnych latach jednak zakłady stopniowo podupadały – ostatnie butelki złocistego trunku wyprodukowano tu w 2004 roku.
Po sprzedaży obiektu i kompleksowej rewitalizacji, obiekt na nowo rozpoczął działalność w 2021 roku. Dziś łączy przestrzeń biurową, mieszkalną oraz strefę gastronomiczną i usługową. Nie brakuje jednak odniesienia do historii – działa tu rzemieślniczy Browar Warszawski Grupy Kumpel, który przywraca piwowarską tradycję okolicy.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.