Studencki balans dzięki „Porcji DobreGO!” od Żabki
Dla wielu przygotowanie zbilansowanego posiłku przypomina sztukę alchemii. Tu każdy składnik na talerzu ma precyzyjnie określone miejsce i przeznaczenie. Powszechnie wiadomo, że białko jest budulcem mięśni, ale należy dodać, że musi być dostarczane w odpowiednich ilościach, aby nie przyćmić roli błonnika wspierającego trawienie. Węglowodany? Owszem, dostarczają energii, ale ich nadmiar może prowadzić do niechcianego przyrostu wagi. Tłuszcze – są niezbędne dla zdrowia, ale tylko te dobrej jakości. Nawodnienie organizmu to kolejny kluczowy element, bez którego cały wysiłek włożony w przygotowanie posiłku może pójść na marne. Zbilansowane posiłki wymagają więc zrozumienia dietetycznej wiedzy oraz czasu, którego w studenckiej rutynie często po prostu brakuje.
Jednak brak wiedzy dietetycznej i brak czasu nie oznaczają, że studenci muszą żyć o tostach z serem. W ofercie dań gotowych, przekąsek i napojów marek własnych sieci Żabka, oznaczonych specjalną zieloną etykietą programu,,Porcja DobreGO!’’, znajdą urozmaicone produkty przygotowane na każdą porę dnia. Posiadają one wysoki wskaźnik NutriScore (A, B lub C) i są tworzone pod okiem ekspertów oraz technologów żywności we współpracy z dietetykiem.
– Produkty „Porcji DobreGO!” wyróżniają się odpowiednio dostosowanymi wielkościami porcji w opakowaniach. Jak sugeruje nazwa, każda porcja jest gotowa do spożycia „na raz”, zapewniając uczucie sytości. W kontekście niemarnowania żywności to kluczowe rozwiązanie. Nieprzemyślane zakupy, niewłaściwe przechowywanie czy zmieniające się preferencje często prowadzą do strat żywnościowych. Dzięki starannie wymierzonym porcjom możemy znacząco ograniczyć marnowanie żywności, a co za tym idzie, oszczędzać pieniądze, co może być szczególnie istotne w budżecie studenckim – mówi Jakub Emanuel Malec, Sustainable Food Manager w Grupie Żabka.
Oto kilka złotych zasad, by być jednocześnie sytym, ale i gotowym na przyswajanie wiedzy:
- Jedz codziennie odpowiednią ilość białka, ponieważ ono jest podstawą budowy każdej komórki nerwowej odpowiedzialnej za procesy myślenia. Co na przykład? Kanapkę Tomcio Paluch z pastą jajeczną na chlebie proteinowym o niskiej zawartości cukru.
- Do prawidłowej pracy mózgu niezbędne są węglowodany złożone (pieczywo, kasze, makarony), które stopniowo trawione dostarczają energię do mózgu. 1/3 codziennie spożytej energii wykorzystywana jest na procesy myślenia. Spróbuj sałatki Dobra Karma z kuskusem perłowym, hummusem, czarną soczewicą i komosą ryżową. Witaminy z grupy B odpowiedzialne za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór witaminy B3 powoduje m.in. osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem, bezsenność. Witaminy te znajdziesz w hummusie Dobra Karma, który dodatkowo posiada wysoką zawartość błonnika.
- Tuż przed ważnym egzaminem lub klasówką można zjeść kawałek czekolady lub garść suszonych owoców, to „szybki” strzał glukozy do mózgu, kiedy potrzebujemy przyspieszyć procesy myślowe. Przekąski jednoporcjowe, w sam raz na ząb – HAPS!, np. żurawina czy kulki owsiano-czekoladowe będą dobrym wyborem.
- Pamiętaj, że m.in. magnez jest niezbędny do przekazywani impulsów nerwowych w mózgu. To on i witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego przyswajania wiedzy i w procesach logicznego myślenia. Dlatego warto sięgnąć po Foodini Koncentracja, które dostarczy nam tych istotnych składników odżywczych.
Obowiązki czy brak czasu już nie muszą oznaczać rezygnacji z odżywczych posiłków. Bliskość Żabki i szeroka oferta produktów „Porcji DobreGO!” sprawia, że wśród wielu smaków i połączeń każdy student i uczeń znajdzie dla siebie posiłek, który poza zaspokojeniem głodu przyniesie mu wiele odżywczych korzyści.