Wielkanoc po włosku
Przed nami najważniejsze święta w roku Wielkanoc. Na naszych stołach pojawi się mnóstwo smacznych potraw, a rodzinnym spotkaniom nie będzie końca. Taka forma spędzania Świąt jest naszą tradycją i ją uwielbiamy, ale można czasem ją jeszcze urozmaicić. Warto jedno popołudnie poświęcić na miłe chwile w gronie przyjaciół, tak jak mają w zwyczaju Włosi. Można je uprzyjemnić przygotowując smaczną włoską pastę, oczywiście z Malmą!
Włoskie Święta Wielkanocne różnią się od tradycyjnego polskiego ucztowania. Dla Włochów najważniejszym elementem Świąt jest obiad, nie zaś jak u nas śniadanie. Podczas obiadu Wielkanocnego we Włoszech panuje podobnie jak u nas radosna rodzinna atmosfera, a stół wręcz ugina się pod ilością potraw. Niektóre pochodzą z konkretnych regionów inne są po prostu tradycyjnymi wielkanocnymi przysmakami. Wielkim powodzeniem cieszy się jagnięcina oraz cielęcina. Chcąc przyrządzić obiad wielkanocny w stylu włoskim, warto sięgnąć po makaron Malma Chifferi Rigati serwowane z szynką parmeńską. Jest to danie o delikatnym smaku, którym można się rozkoszować do woli. Tak wspaniały obiad to idealny sposób na podróż do słonecznej Italii.
Świąteczny urlop
Kolejną różnicą jest fakt, że Włosi spotykają się w rodzinnym gronie jedynie przy wspomnianym świątecznym obiedzie. Podczas kiedy my gościmy najbliższych, oni wyjeżdżają na dłuższy weekend, niejednokrotnie biorąc dodatkowy urlop. Kierują się powiedzeniem, że Boże Narodzenie spędź z najbliższymi, a Wielkanoc z kim chcesz, dlatego uwielbiają świąteczne wyjazdy. Jest to dla nich okazja do świętowania, podczas którego uwielbiają smakować w klasyce kuchni włoskiej, czyli spaghetti bolognese lub carbonara. Może w tym roku warto pójść za przykładem mieszkańców słonecznej Italii i spędzić choć jeden dzień poza domem. Nie musimy wyjeżdżać daleko za miasto, wystarczy wybrać się na piknik. Możemy na niego przygotować pyszne danie Fusili alla Rusticana z sosem z pomidorów oraz pysznej i aromatycznej kiełbasy.
Majowy urlop po włosku
W czasie Świąt wpadamy w wir świątecznych przygotowań, dlatego powinniśmy potem pomyśleć na wzór mieszkańców Półwyspu Apenińskiego, o małym odpoczynku. Wyjazd, nawet niedaleko, to wspaniała okazja do relaksu. Można taki urlop połączyć z weekendem majowym i udać się np. na żagle. Na takim wypadzie makaron Malma będzie idealnym towarzyszem. Dzięki niemu w każdej chwili, na jachcie czy na lądzie, przygotowanie posiłku będzie dla nas łatwe, szybkie i przyjemne, a przede wszystkim smaczne. Idealną propozycją dla miłośników żaglowania będzie smakowita śródziemnomorska sałatka z makaronem Malma w roli głównej lub aromatyczne Fusilli ala gorgonzola, które doda nam energii po całym dniu na świeżym powietrzu.
Malma jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni.
***
Chifferi Rigati serwowane z szynką parmeńską
Składniki:
- 200 g makaronu Malma Chifferi Rigati
- 3 duże pomidory (bez skórki)
- 2 ząbki czosnku
- 50 g szynki parmeńskiej (3-4 plasterki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 papryczki chili
Dodatkowo do dekoracji: zielona cebulka, parmezan, listek bazylii.
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w kostkę i razem z drobno posiekanym czosnkiem podgrzewamy na patelni. Po chwili wlewamy oliwę z oliwek i dorzucamy papryczkę chili (drobno posiekaną, należy usunąć pestki). Na koniec dodajemy pokrojoną w cienkie paski szynkę parmeńską i zostawiamy na ogniu około 2-3 minuty. Wrzucamy ugotowany makron i mieszamy. Po przełożeniu na talerz dekorujemy.
Idealne uzupełnienie: wyraziste, czerwone, wytrawne wino.
Fusilli alla rusticana
Składniki:
- 200 g makaronu Malma Fusilli
- 1 surowa, wędzona kiełbasy wieprzowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 suszone pepperoncino
- Oliwa z oliwek
- Pół puszki pomidorów
- Natka pietruszki
- Bazylia
- Sól, pieprz
- Grana padano
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Gdy się zrumieni dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i chwilę dusimy.
Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy grubo posiekane zioła. Makaron mieszamy z sosem i posypujemy tartym serem.
Fusilli ala gorgonzola
Składniki:
- 200 g makaronu Malma Fusilli
- 250 ml śmietanki 30% lub 22%
- 125 g sera gorgonzola
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
Dodatkowo do dekoracji: pietruszka, parmezan, pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie:
Na patelni podgrzewamy śmietankę i ser gorgonzola. Czekamy, aż ser całkowicie się rozpuści i dorzucamy parmezan. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Po chwili wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Przekładamy na talerz, dekorujemy.
Idealne uzupełnienie wyraziste, czerwone, wytrawne wino.