Nestlé zmniejsza ilość soli w swoich produktach. 10% soli mniej w produktach Winiary do 2016 roku.

Dodano:

Już o 23% zredukowano obecność soli w produktach Winiary w latach 2005 - 2013. W latach 2014 - 2016 Nestlé będzie kontynuować ten trend - soli będzie mniej jeszcze o co najmniej 10%. Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) konsumpcja soli nie powinna przekraczać 5g dziennie.

Sól, a właściwie sód w niej zawarty, jest składnikiem potrzebnym do prawidłowego działania naszego organizmu. Jednak jego zwiększona konsumpcja powoduje wzrost ciśnienia krwi i jest czynnikiem ryzyka powstawania wielu chorób. Dlatego Nestlé konsekwentnie redukuje poziom soli w swoich produktach już od 2005 roku. Do tej pory redukcja objęła ponad 2400 produktów w globalnym portfolio firmy. W sumie zmniejszono zawartość soli w produktach Nestlé aż o 14 500 ton!

Na polskim rynku przykładem skutecznego wdrażania redukcji soli są produkty kulinarne. W tej kategorii dla całej sprzedaży produktów WINIARY w latach 2005 - 2013 zredukowano średnią zawartość soli na porcję produktu aż o 23%. Redukcja soli w latach 2012 - 2013 objęła produkty takie jak np.: WINIARY Pomysł na... Soczysty Kurczak z Czosnkiem i Ziołami - o 24,5%, WINIARY Pomysł na... Soczyste Skrzydełka z Miodem - o 26,7%, WINIARY Barszcz Biały - o 18% mniej soli. Do 2016 roku w większości produktów Winiary obniżymy zawartość soli o kolejne 10%!

- Nabycie świadomości żywieniowej jest istotnym wyzwaniem społecznym na całym świecie, także w Polsce. Jak wynika z badań Polacy konsumują zbyt dużo soli, co zwiększa ryzyko wielu chorób dietozależnych. Zgodnie z wizją Nestlé ,,Jedz smacznie, żyj zdrowo" chcemy, aby oferowane przez nas produkty odpowiadały na potrzeby konsumentów i miały stałe miejsce w ich prawidłowo zbilansowanej diecie. Dlatego w pełni wspieramy rekomendację Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczącą nieprzekraczania spożycia 5g soli dziennie i będziemy nieustannie udoskonalać nasze produkty, aby zapewnić Polakom możliwie bezpieczny i smaczny produkt. To jeden z elementów naszej filozofii Tworzenia Wspólnej Wartości (ang. Creating Shared Value, CSV), czyli takiego prowadzenia biznesu, aby przynosić korzyści konsumentom i całemu społeczeństwu - powiedział Iwona Konstanty, Koordynator CSV, Nestlé Polska S.A.

Firma Nestlé właśnie opublikowała nowy, drugi już, Raport Tworzenia Wspólnej Wartości. Można tam znaleźć dane i ciekawostki m.in. o tym jak Nestlé wspiera zdrowy styl życia i odżywiania. Poza redukcją soli firma ogranicza w swojej produkcji także cukier oraz nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) i kwasy tłuszczowe trans (TFA). Raport dostępny jest w nowej interaktywnej formie online na www.raportnestle.pl. Raport Tworzenia Wspólnej Wartości został zgłoszony do konkursu Raporty Społeczne 2014 na stronie www.raportyspoleczne.pl.


dostarczył infoWire.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...