Urlop nie zwalnia ze zdrowego odżywiania
Wakacje to często czas odpoczynku nie tylko od pracy i szkoły, lecz także zdrowego żywienia. Połowa Polaków częściej kupuje wówczas fast food. Co jeść na urlopie, by do domu przywieźć jedynie piękne wspomnienia, a nie dodatkowe kilogramy?
Letnie kurorty kuszą goframi, frytkami czy karkówką, jednym słowem: pysznymi potrawami, których nie chcemy sobie odmawiać. ,,Jeśli pozwalamy sobie na bardziej kaloryczne jedzenie w trakcie wakacji, zrównoważmy to aktywnością fizyczną" - mówi serwisowi infoWire.pl żywieniowiec marki Knorr Iwonna Niegowska. W trakcie lata powinniśmy jak najwięcej pływać, chodzić i biegać, tak aby spalać te dodatkowe kalorie.
,,Nie zapominajmy o tym, żeby jeść też posiłki pełnowartościowe" - radzi ekspertka. Warto także sięgać po zdrowe przekąski, takie jak sezonowe owoce, najlepiej typowe dla regionu, w którym przebywamy. Niezmiennie polecane są również sałatki i surówki ze świeżych warzyw.
dostarczył infoWire.pl