Dieta idealna na lato

Dodano:
fot. infoWire.pl Źródło: InfoWire.pl

Sezon letni sprawia, że nie mamy ochoty na spożywanie ciężkich i tłustych potraw. Gorąca aura, wysokie temperatury, słońce ... Wszystko to wręcz zachęca nas do zmiany dotychczasowej diety. Jeśli marzysz o idealnej figurze podczas wakacyjnego urlopu, bez liczenia kalorii, wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad żywieniowych do swoich codziennych nawyków. Jak to zrobić podpowie Anna Różyk - ekspert ds. żywienia współpracujący z marką Lubella.


Wraz z początkiem lata powinniśmy pomyśleć nie tylko o zmianie naszej garderoby, ale także nawyków żywieniowych. W końcu kto z nas nie chciałby zaskoczyć na plaży piękną figurą i świetną formą . Wielu z nas słowo ,,dieta" kojarzy się z wyrzeczeniami, uciążliwymi ograniczeniami, czy liczeniem kalorii. Nic bardziej mylnego! Wystarczy jedynie odrobina silnej woli oraz zastosowanie kilku prostych zasad odżywiania, a sukces będzie gwarantowany.

Odpowiednio skomponowany jadłospis

Mówi się, że człowiek jest tym co je. Jedzenie wpływa nie tylko na nasze zdrowie i wygląd. To od niego w dużej mierze zależy również nasze samopoczucie oraz pozytywne nastawienie do życia. Dlatego zadbajmy o to, by codzienne menu było skomponowane w odpowiedni sposób.

Najważniejszą zasadą zdrowego oraz racjonalnego odżywiania jest właściwa ilość składników odżywczych w codziennej diecie. Białko, węglowodany oraz tłuszcze nienasycone z pewnością powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie. Dieta musi być bogata przede wszystkim w węglowodany, które powinny stanowić 55-60% naszych posiłków, ponieważ są one głównym źródłem energii. Znajdziemy je przede wszystkim w produktach zbożowych - makaronach, kaszach oraz roślinach strączkowych. Drugim niezwykle ważnym składnikiem są tłuszcze nienasycone, które również są doskonałym źródłem energii (25-30% diety). Znajdziemy je przede wszystkim w morskich rybach, oliwie oraz orzechach. Białko z którego czerpiemy około 12-14% energii, jest podstawowym budulcem naszego organizmu. Dlatego zadbajmy o to, by codzienny jadłospis był bogaty w chude mięsa, jaja oraz jogurty, szczególnie, jeśli regularnie uprawiamy sport, ponieważ to właśnie białka odpowiadają za budowę masy mięśniowej.

Codzienne menu

Najważniejszą zasadą zdrowego odżywania jest zjadanie 3 głównych posiłków oraz 2 przekąsek. Pamiętajmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który daje nam energię do działania i pobudza nasz metabolizm na cały dzień. Pierwszy posiłek musi być bogaty w węglowodany, dlatego też owsianka czy miska płatków żytnich z dodatkiem sezonowych owoców to idealny wybór. Na lunch doskonałą propozycją jest sałatka z dodatkiem ryby oraz kaszy. Jeżeli sałatka wydaje Ci się nudną propozycja, skomponuj oryginalny dressing, który z pewnością doda smaku i wyrazistości Twojej potrawie. Obiad natomiast, szczególnie ten jedzony pod wieczór, powinien być skomponowany z lekkich oraz łatwostrawnych produktów. W tej roli idealnie sprawdzą się gotowane warzywa oraz makaron.

Sezon letni to idealny okres na dostarczanie sobie świeżych warzyw i owoców, które są bogatym źródłem witamin i minerałów. 5 porcji warzyw i owoców spożywanych codziennie pozwoli zachować nam dobre samopoczucie oraz piękny wygląd nie tylko podczas letnich dni. W roli lekkiej przekąski doskonale sprawdzą się również koktajle na bazie owoców oraz soki owocowe.

Nie zapominajmy jednak jak ważnym uzupełnieniem diety jest aktywności fizyczna. Słońce, wysokie temperatury w ciągu dnia i ciepłe wieczory zachęcają nas do spędzania czasu na rowerze, rolkach czy też pływaniu. Jeśli więc siłownia czy fitness wydają Ci się męczącą i nudną formą sportu, wybieraj aktywności, w które możesz zaangażować swoją rodzinę i znajomych, w ramach wspólnego spędzania czasu na świeżym powietrzu.

Makaron kokardki ze szparagami, groszkiem, kozim serem oraz truskawkami

Składniki:
o Makaron Lubella kokardki (400g)
o Szparagi (10 szt.)
o Groszek mrożony lub świeży (1 szk.)
o Truskawki (10 szt.)
o Roladka pleśniowa z mleka koziego (1 szt.)
o Cebula (1 szt.)
o Śmietanka (100 ml)
o Sól, pieprz
o Łyżka masła
o Szczypiorek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na łyżce masła przesmażamy pokrojoną cebulę, dorzucamy obrane i pokrojone szparagi oraz groszek. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy. Na koniec dodajemy pokruszoną roladkę i makaron.
Wykładamy na talerze i na każdej porcji układamy pokrojone truskawki oraz posiekany szczypiorek.

Przepis przygotował Piotr Ceranowicz szef kuchni, uczestnik III edycji TOP Chef oraz ekspert kulinarny marki Lubella.

 


dostarczył infoWire.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...