Cukinia i bakłażan w roli głównej. Zapiekamy z WINIARY

Dodano:
fot. infoWire.pl Źródło: InfoWire.pl

Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych. A tych w sierpniu nie brakuje! W tym miesiącu wykorzystajmy w kuchni idealnie nadające się do zapiekania - cukinię i bakłażan. Udajmy się na targ i przyrządźmy z tych niecodziennych warzyw pyszne i oryginalne dania!

  • Sos borowikowy Jak u Mamy WINIARY - aromatyczny sos przywołujący wspomnienia leśnych wypraw sprawi, że potrawy zyskają wyjątkowy charakter. Kremowy sos WINIARY świetnie sprawdzi się, jako dodatek do różnego rodzaju potraw z mięsem czy rybami. Głęboki smak i jedwabista konsystencja sosu przypadnie do gustu nawet największemu smakoszowi.
  • WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti napoli - to mieszanka idealnie dobranych składników i przypraw, które sprawią, że makaron spaghetti trafi na nasze stoły w zupełnie nowej odsłonie. Kombinacja zawierająca pomidory, zioła i wyrazisty aromat czosnku nada potrawie wyjątkowy smak, któremu nie oprze się żaden z domowników.
  • Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY - wyśmienity bulion drobiowy z dodatkiem aromatycznych przypraw doskonale sprawdzi się przy gotowaniu zarówno zup i kremów warzywnych, jak i różnego rodzaju kasz i makaronów. Dzięki połączeniu klasycznej kostki drobiowej i wyrazistego smaku liścia laurowego oraz ziela angielskiego nasze potrawy zyskają wyrazisty, głęboki smak.
  • Sos neapolitański Italia WINIARY - doskonałe połączenie smaku pomidorów dojrzewających w śródziemnomorskim słońcu, aromatycznego tymianku i oregano podkreśli smak potraw z makaronem czy różnego rodzaju zapiekanek. Dzięki niemu przyrządzimy domowy obiad w prawdziwie włoskim stylu.
  • Sugerowana cena detaliczna produktów:

Sos borowikowy Jak u Mamy WINIARY - ok. 2,99 zł
WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti napoli - ok. 2,69 zł
Bulion drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY (12 kostek) - ok. 2,80 zł
Sos Neapolitański Italia WINIARY - ok. 2,60 zł

Lipiec już za nami, słońce zachodzi coraz wcześniej, a co za tym idzie, mamy coraz dłuższe wieczory. W sierpniu chętniej spędzamy, więc czas w kuchni. W drugiej połowie lata wypadają zbiory wielu sezonowych warzyw, więc warto to skorzystać! Do potraw przygotowywanych w piekarniku wykorzystajmy cukinię i bakłażana, które idealnie pasują do tego rodzaju dań. Jeśli chcemy, by nasze posiłki były zawsze doskonale doprawione, a także łatwe w przygotowaniu, przyrządźmy je z produktami marki WINIARY. Oto kilka pomysłów na potrawy, które na pewno okażą się inspirujące w letnich, kulinarnych poszukiwaniach!


Na początek przygotujmy pyszne faszerowane cukinie z kurczakiem i pieczarkami. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale także wygląda bardzo apetycznie. Mięso oraz 10 dag grzybów kroimy w drobną kostkę. Posiekaną cebulę lekko podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojony filet z kurczaka i pieczarki. Całość dusimy i doprawiamy Przyprawą Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Umytą cukinię kroimy na połówki, usuwamy środek i delikatnie oprószamy Przyprawą Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Po odsączeniu soku nakładamy farsz i tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po tym czasie posypujemy cukinie startym serem i wkładamy naczynie do piekarnika na kolejne 10 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu z Sosem borowikowym Jak u Mamy WINIARY. Pieczona cukinia w połączeniu z wyrazistym smakiem pieczarek, doprawiona grzybowym sosem to świetny pomysł na urozmaicenie letniego menu. Takie aromatyczne danie sprawdzi się idealnie zarówno na obiad, jak i kolację.


W sierpniu rozpoczynają się także zbiory bakłażana. To pyszne warzywo, nazywane również oberżyną, doskonale nadaje się do różnego rodzaju zapiekanek. Wypróbujmy oryginalne greckie danie Moussaka z mięsem mielonym, pomidorami i bakłażanem w roli głównej. Zaczynamy od ziemniaków, które gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plasterki. Bakłażana również kroimy w plastry, a następnie smażymy warzywo na złocisty kolor, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem, podsmażając na patelni także mielone mięso. Do wołowiny dolewamy 200 ml wody i dodajemy WINIARY POMYSŁ NA... spaghetti napoli, następnie gotujemy ok. 1 minutę. Na koniec w naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwy ziemniaków, bakłażana i sosu z mięsem, a na wierzchnią warstwę plasterki pomidorów. Całość polewamy śmietanką
i posypujemy startym, żółtym serem i pieczemy ok. 30 minut, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Zapiekanka z bakłażanem smakuje najlepiej z dodatkiem świeżej sałaty z jogurtem naturalnym. Takie danie rozpieści podniebienia nie tylko miłośników greckiej kuchni!


Jeśli nie możemy zdecydować się, czy przygotować danie z bakłażana, czy cukinii, połączmy je w jednym daniu! Z Grecji przenieśmy się zatem do słonecznych Włoch i przygotujmy zapiekane warzywa w Sosie neapolitańskim Italia WINIARY. Pół szklanki kaszy gotujemy w Bulionie drobiowym z zielem angielskim i liściem laurowym WINIARY i odstawiamy do wystygnięcia. Dwie cukinie i dwa bakłażany kroimy wzdłuż na dość grube plastry. Z każdego warzywa zostawiamy dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe części kroimy w kostkę. Plastry cukinii i bakłażana solimy i smarujemy oliwą z oliwek, następnie smażymy na złoty kolor na grillu lub patelni. Do drobno pokrojonej, zeszklonej na oliwie cebuli dodajemy kostki cukinii i bakłażana. Drobiowe mięso mielone mieszamy z kaszą, cebulą i warzywami, do których dodajemy także oregano i bazylię. Całość rozkładamy równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana. Tak przygotowane zapiekanki pieczemy ok. 20 minut w 220 stopniach, a 5 minut przed zakończeniem pieczenia posypujemy danie startym serem. Kiedy zapiekanki są w piekarniku, przygotowujemy sos, którym polewamy zapiekanki. Smakowite zwieńczenie zapiekanych warzyw zapewni Sos Neapolitański Italia WINIARY, który dzięki łagodnemu smakowi śródziemnomorskich pomidorów z nutą oregano i tymianku doda całej potrawie charakteru.


Zachęcamy do wykorzystywania sezonowych warzyw w codziennym menu! Po więcej pomysłów na dania, które przygotujemy na bazie dostępnych na targu warzyw, zapraszamy na www.winiary.pl.


dostarczył infoWire.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...