Co jeść, by być geniuszem?
Zapomniałeś przesłać szefowi ważnych dokumentów, nie możesz skupić się na analizie danych w raporcie? Pamięć i koncentrację poprawisz dzięki produktom wspomagającym pracę mózgu. Kupisz je w większości sklepów spożywczych.
Dobra pamięć i umiejętność koncentrowania się na wykonywanych zadaniach są niezbędne do osiągania sukcesów w pracy i szkole. Korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu ma spożywanie posiłków bogatych między innymi w węglowodany złożone, witaminy z grupy B oraz minerały - magnez, cynk, potas, fosfor i żelazo.
,,Oleje roślinne - rzepakowe, lniane, oliwa z oliwek - są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które stymulują układ nerwowy do pracy i odbudowy. Sprzyjają też poprawie procesów pamięciowych oraz zmniejszają ryzyko depresji" - mówi serwisowi infoWire.pl Joanna Giza, dietetyk firmy Pogotowie Kulinarne.
Podobnie działa czekolada, a konkretnie - zawarte w niej lecytyna i magnez. Jedzenie smakołyku powoduje ponadto produkcję endorfin, pozytywnie wpływających na nastrój, a co za tym idzie - również na wewnętrzny spokój i lepszą koncentrację.
Składniki odżywcze wzmacniające układ nerwowy kryją się także w orzechach. Nie można jednak spożywać ich w nadmiarze ze względu na wartość kaloryczną. Kilka dziennie w zupełności wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie na minerały oraz kwasy omega-3.
W produktach pełnoziarnistych - nasionach, ziarnach zbóż czy kaszach - znajdziemy węglowodany złożone. Zarodki pszenne zawierają zaś dużo składników mineralnych i tyrozynę, pozytywnie oddziałującą na procesy pamięciowe.
Dobrze, jeśli produkty pełnoziarniste oraz nasiona stają się w naszym jadłospisie stałym elementem. Spożywanie ich daje dam pewność, że wzmacniamy korę mózgową i dbamy o układ nerwowy. Polepsza to efektywność uczenia się i zapamiętywania, co może przyczynić się do sukcesów w szkole czy pracy.
dostarczył infoWire.pl