Zamiast ,,kanapki z niczym", pudełko ze zdrową sałatką - czyli jak jedzą studenci

Dodano:
fot. infoWire.pl Źródło: InfoWire.pl

Nowy rok akademicki rozpocznie się już niebawem. Okres studiów to dla wielu młodych ludzi czas zmian i kolejny krok ku wejściu w dorosłość. Część z nich wyjeżdża z rodzinnych stron, zmienia otoczenie i zaczyna nowy etap w życiu. O studenckim życiu krążą już legendy, głównie w związku ze studencką dietą. Na szczęście w ostatnim czasie mit głodnego studenta gotującego parówki w czajniku i jedzącego ,,kanapki z niczym" zaczyna się zmieniać.

Dieta studentów pod lupą

Zadaniem konkursowym tegorocznej IV edycji ,,Konkursu Żywieniowego" NHW dla studentów i absolwentów, było sprawdzenie nawyków żywieniowych wybranej grupy (w tym studentów), z uwzględnieniem spożywania przez nią odpowiednich porcji. Z analizy nadesłanych prac wyłaniają się optymistyczne wnioski. Zdecydowana większość badanych osób zdaje sobie sprawę ze złych nawyków żywieniowych i dąży do ich poprawy. Zmiany te obserwuje się także wśród studentów. - Już rosnące zainteresowanie naszym konkursem świadczy o chęci pogłębiania wiedzy na temat prawidłowego odżywiania, a wiedza prezentowana przez studentów jest obiecująca. Warto podkreślić, że laureatami konkursu są nie tylko studenci i absolwenci wydziałów typowo żywieniowych uczelni medycznych - mówi Katarzyna Zadka, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A.

Najczęstsze błędy żywieniowe

Mimo rosnącej świadomości żywieniowej, większość studentów popełnia podobne błędy w codziennej diecie. Jednym z nich jest pomijanie śniadań - młodzi ludzie często uczą się do późna, podjadają podczas nauki i nie mają ochoty na pożywne śniadanie. - To duży błąd, ponieważ śniadanie powinno być pierwszym posiłkiem w ciągu dnia i dostarczać aż  1/4 całodziennej energii, niezbędnej do prawidłowego działania organizmu - zauważa Katarzyna Zadka. - Jeśli pomijamy poranny posiłek, zmuszamy nasz organizm do pracy w warunkach głodu, bez odpowiedniego wsparcia - dodaje ekspertka.

Kolejnym problemem w studenckiej diecie jest zbyt mała ilość warzyw i owoców, a to one są źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Z prac nadesłanych w ramach konkursu można wywnioskować, że studenci dodają je do posiłków sporadycznie, natomiast spożywają za to zbyt dużo tłuszczów nasyconych.

Młodzi przyznają również, że posiłki spożywają o nieregularnych porach. Często potrafią nie jeść nic do wieczora, przez co ich kolacje są zbyt obfite. Jednym z najczęściej wymienianych przez studentów powodów jest brak czasu. - Nieregularne spożywanie posiłków skutkuje gwałtownymi wahaniami poziomu glukozy we krwi, a to z kolei wypływa na nasze samopoczucie, wydajność i koncentrację. Czyli również na efektywność nauki, a to przecież dla studentów powinno być bardzo ważne - mówi Katarzyna Zadka.

Czas na lunch boxy!

W wielu pracach konkursowych studenci jako alternatywę dla żywności typu fast food, proponowali przygotowywanie posiłków w domu i zabieranie ich ze sobą. - Wbrew pozorom przygotowanie takich dań nie musi być czasochłonne i męczące - podsumowuje Katarzyna Zadka. - Mogą to być nieskomplikowane kanapki, zabrany ze sobą jogurt naturalny i owoce, czy sałatka z surowych warzyw z dodatkiem jajka czy pokrojonej w kostkę szynki. Warto pamiętać również o odpowiednich porcjach, co aktywnie promowaliśmy w tegorocznej edycji konkursu NHW - dodaje. Lunch boxy to zdecydowanie tańsze rozwiązanie niż jedzenie na mieście - nie jest to bez znaczenia dla studentów, którzy mają ograniczone budżety. A w myśl zasady ,,jesteś tym, co jesz", warto zwracać uwagę na codzienną dietę, by poprawić swoje samopoczucie i łatwiej przyswoić wiedzę.

***

Ogólnopolski projekt żywieniowy firmy Nestlé, Natalia Honorata Witalna, skierowany do studentów i absolwentów, jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z obszarów zdrowia i prawidłowego odżywiania. Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, dziennika Metro oraz Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health&Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ma na celu praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy, wsparcie rozwoju i kariery zawodowej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Projekt realizowany jest od 2012 roku. Obecnie trwa jego IV edycja.


dostarczył infoWire.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...