Warto było - nagrody w konkursie NHW rozdane -  laureaci w Mediolanie, Rzeszowie i Białymstoku

Dodano:
fot. infoWire.pl Źródło: InfoWire.pl

Ponad 119 pasjonatów prawidłowego żywienia wzięło udział w IV edycji Konkursu żywieniowego NHW dla studentów i absolwentów organizowanego przez Nestlé Polska. Na laureatów czekały niezwykle atrakcyjne nagrody, m.in. staże, wyjazd do Mediolanu czy udział w konferencji naukowej. Jury nagrodziło aż trzynastu uczestników. Nagrody dla laureatów nie miały jedynie wartości materialnej, przede wszystkim stworzyły dla nich możliwość zdobycia dodatkowej wiedzy i spotkania z praktykami żywieniowymi.

Niezwykła przygoda w Mediolanie

Nagrodę główną - czyli wyjazd do Mediolanu zdobyła praca zespołowa studentek Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, przygotowana pod opieką ich mentorki. W ramach projektu odbył się również Konkurs dla Blogerów. Zadaniem konkursowym było przygotowanie przepisu na potrawę zgodną z tematem IV edycji Konkursu - strategią portion guidance. Nagrodę wygrała, autorka bloga ,,Ostra na słodko". Zwyciężczynie obu konkursów odwiedziły słoneczną Italię w dniach 21-23 września, zwiedziły m.in. siedzibę Nestlé Italia, czy wystawę EXPO 2015.

V Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i zwiedzanie fabryki Gerbera

Kolejną nagrodą w konkursie była możliwość uczestnictwa na V Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań Nad Otyłością w Białymstoku. Podczas tegorocznej edycji dietetycy, lekarze i psycholodzy próbowali znaleźć odpowiedź na pytanie ,,Czy otyłość ma płeć?". Możliwość uczestnictwa w tego typu wydarzeniach to szansa na zdobycie sporej wiedzy - i studenci tę szansę wykorzystali! Potwierdzeniem zdobytych informacji są certyfikaty uczestnictwa w konferencji, dzięki którym można uzyskać aż 13,5 punktu edukacyjnego. To ważny element w pierwszych krokach ich kariery zawodowej.

Za zdobycie trzeciego miejsca laureatki miały okazję zwiedzić jedną z najnowocześniejszych na świecie fabryk specjalizujących się w produkcji posiłków dla niemowląt i małych dzieci - fabryki Nestlé Gerber w Rzeszowie.

Drzwi do kariery

Dodatkową nagrodą dla studentek i absolwentek, które zostały laureatkami Konkursu Żywieniowego NHW były 2 miejsca stażowe w Nestlé Polska S.A. Po rozmowach kwalifikacyjnych otrzymały je Katarzyna S. z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (Serwis Konsumenta w Kaliszu) oraz Magdalena M. z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi (Centrum Nestlé w Warszawie). Przy wsparciu i współpracy doświadczonych pracowników zdobywają wiedzę i umiejętności praktyczne -czyli niezbędne elementy do rozpoczęcia  kariery zawodowej.

Oprócz inspirujących rozmów i spotkań uczestnicy konkursu bliżej poznali inicjatywę Nestlé - Nutrition, Health & Wellness popularyzującą prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ważnym elementem jest także możliwość przedstawienia młodym ludziom, rozpoczynającym swoją drogę zawodową, zasad funkcjonowania międzynarodowych korporacji. - Bardzo nas cieszy, że mogliśmy bliżej poznać laureatów konkursu. Rozmowy z ambitnymi młodymi ludźmi pokazują, że warto ich wspierać w pierwszych krokach zawodowej kariery. Największym sukcesem konkursu jest fakt, że studenci  zdobyli wiedzę i mobilizację do działania, które w przyszłości zaprocentuje - podsumowuje Katarzyna Zadka, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A.

***

Ogólnopolski projekt żywieniowy firmy Nestlé, Natalia Honorata Witalna, skierowany do studentów i absolwentów, jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z obszarów zdrowia i prawidłowego odżywiania. Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, dziennika Metro oraz Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health&Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ma na celu praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy, wsparcie rozwoju i kariery zawodowej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Projekt realizowany jest od 2012 roku. Właśnie zakończyła się jego IV edycja.


dostarczył infoWire.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...