Dieta na jesienno-zimową chandrę. Jak w pełni wykorzystać bogactwo natury?
Odkrywanie kulinarnych przygód nie kończy się wraz z końcem lata. Podczas chłodniejszych miesięcy osiedlowe bazarki również uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Kuchenne eksperymenty w czasie długich wieczorów mogą nas mile zaskoczyć, a odpowiednio przygotowane dania rozgrzeją, dodadzą energii i poprawią humor.
Nasi przodkowie nie mieli dużego wyboru w kwestii dostępnych produktów - spożywali posiłki zgodne z panującą w danej chwili porą roku. Okazuje się, że to znane od lat podejście do żywienia, związane z jedzeniem sezonowych warzyw i owoców, jest świetnym sposobem na dobre samopoczucie i dostarczenie organizmowi potrzebnych wartości odżywczych.
Wśród warzyw, goszczących jesienią na naszych stołach, znajduje się bakłażan, cukinia, kalarepa oraz niezastąpiona królowa tej pory roku - dynia. Nie może również zabraknąć kompotów z polskich jabłek i gruszek, ciast z dodatkiem śliwek czy konfitur z żurawin i pigwy. Przysmaki te są smaczne i zdrowe, a ich rozmaite kolory poprawiają humor od samego patrzenia!
Nie sposób wyobrazić sobie chłodniejszych, jesienno-zimowych miesięcy bez aromatycznych przypraw takich jak cynamon, curry, kurkuma, chilli oraz imbir, zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej. Przyprawy te świetnie rozgrzewają, usuwają z organizmu nagromadzone toksyny oraz podkręcają metabolizm. Dodatkowo wzmacniają naszą odporność, co jest niezwykle ważne w przedzimowym okresie. Podobnie działają cebula i czosnek, które nazywane są naturalnymi antybiotykami. Spożywane regularnie opóźniają proces starzenia organizmu i skutecznie eliminują wirusy i bakterie - nie bójmy się więc dodawać ich do potraw.
Naszym sprzymierzeńcem są również ziołowe herbaty, w których szybkim przygotowaniu pomoże elektryczny czajnik np. KF5011 z linii Amica IN. Napary z pokrzywy, mięty czy skrzypu polnego znane są od lat i chętnie sięgały po nie nasze babcie. Herbaty ziołowe uzupełniają niedobory witamin, a przyprawione łyżką miodu, szczyptą cynamonu, czy suszonego imbiru, świetnie rozgrzewają i wyśmienicie smakują.
Jesienią i zimą warto postawić na gęste zupy gotowane na warzywnym wywarze i doprawione solidną porcją przypraw. Odpowiednie urządzenia kuchenne, jak np. blender kielichowy BTK 5011 z linii Amica IN. lub ręczny Mundo BL3011 sprawiają, że ich przygotowanie jest szybkie i łatwe.
Zupy znakomicie rozgrzewają. Zawierają błonnik pokarmowy oraz liczne witaminy, potrzebne do walki z jesiennym osłabieniem. Składniki odżywcze zawarte w zupach są łatwo przyswajalne przez nasz organizm, a zupy-kremy - dzięki swojej konsystencji - dodatkowo nie obciążają systemu trawiennego. Warto więc zainwestować w urządzania ułatwiające ich przygotowanie, by cieszyć się ich smakiem na co dzień. Na jesienno-zimową słotę pomoże aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem z dyni.
Zupa krem z dyni
- 400-500 g świeżej dyni
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- świeży imbir
- jogurt naturalny
- pestki dyni
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól/pieprz
Dynię obrać, pokroić na kawałki, zalać bulionem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, dodać sól i pieprz oraz starty imbir. Przelać całość do kielicha blendera i zmiksować/ lub przełożyć do wysokiego garnka i zmiksować blenderem ręcznym. Zupę podawać z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i podprażonymi na patelni pestkami dyni.
Kulinarne przygody i spędzanie wieczorów na gotowaniu z przyjaciółmi to świetna alternatywa dla wyjść na zalane deszczem miasto.
dostarczył infoWire.pl