Męczące, pracochłonne i stresujące dla wszystkich uczestniczących w nich osób? Takie bardzo często są konferencje i spotkania biznesowe. Jak się okazuje, 9 na 10 ich uczestników przebywa myślami zupełnie gdzie indziej. Dlaczego? Sztuczne oświetlenie bez względu na porę dnia, brak dopływu świeżego powietrza, długotrwałe przesiadywanie w jednej pozycji i pomieszczenia wypełnione do granic możliwości... Wszyscy to znamy. Specjaliści z hoteli Radisson Blu udowadniają, że wcale tak nie musi być.
Design drogą do sukcesu
Podstawą udanego spotkania jest wybór właściwego miejsca – mogącego zaoferować organizatorom przyjazne i dobrze zaprojektowane pomieszczenia. Od dawna już wiadomo, że światło dzienne pozytywnie wpływa na zdolność koncentracji oraz pamięć krótkotrwałą. Czasy, kiedy ciężkie kotary szczelnie zasłaniały okna, bezpowrotnie minęły. Dlatego w hotelach Radisson Blu wielki nacisk kładzie się na nasłonecznienie pomieszczeń konferencyjnych. Nawet drobiazgi – jak np. wietrzenie sal w czasie przerw kawowych, bardzo może wspomóc komfort uczestników. Na ich kreatywność wpływ mają również sensoryczne sale spotkań BrainBox, które w hotelach Radisson Blu są wyposażone we wszystko, co sprzyja produktywnemu myśleniu – od ścian, po których można pisać, przez kolorowe i wygodne pufy do siedzenia, po zaawansowany sprzęt konferencyjny. Dlaczego? Ponoć w wieku 8 lat człowiek osiąga aż 80% swojego kreatywnego potencjału, zaś wyzwolenie pozostałych 20% procent jest uwarunkowane właśnie poprzez różne bodźce zewnętrzne.
Odpowiednie menu dla lepszej koncentracji
Właściwie zbilansowane posiłki pozwalają poprawić koncentracje i wydajność umysłową nawet o 20%. Zamiast słodyczy i mięsa zwierzęcego warto wybierać ryby bogate w kwasy omega 3, produkty niskotłuszczowe, pełnoziarniste pieczywo, jak najmniej przetworzone składniki oraz naturalnie słodkie owoce i warzywa. Wszystko to hotele Radisson Blu proponują w opracowanym we współpracy ze specjalistami menu BrainFood. Świeże, zdrowe i przygotowane z lokalnych składników potrawy dostarczają optymalnych wartości odżywczych i energii – od kreatywnej przerwy kawowej przez smaczny lunch i bogate w witaminy przekąski, aż po serwowaną kolację po udanym spotkaniu. Dla tych, którzy w kwestii jedzenia lubią nieco zaszaleć, szefowie kuchni hoteli Radisson Blu proponują coś, co nada charakteru każdemu spotkaniu – FoodTrends. To pięć bardzo oryginalnych konceptów kulinarnych – od niepokornych przekąsek street food, przez odświeżoną klasykę z babcinego kredensu, francuskie bistro i fantazyjne trendy veggie.
Galeria:
#DesignedForSucces – Radisson Blu
Efektywnie dzięki nowoczesnym technologiom
To niesamowite, że we współczesnym świecie człowiek poświęca na rozwiązywanie problemów technicznych około 22 minuty dziennie – w skali roku to bardzo dużo. Tymczasem badania podają, że 89% osób w branży spotkań uważa, że nowe technologie pozwolą w przyszłości w lepszy sposób przeprowadzać wydarzenia biznesowe.
W centrach konferencyjnych hoteli Radisson Blu goście mogą korzystać z bezpłatnego internetu i najnowszego sprzętu konferencyjnego, ale też z pomocy personelu, który zadba o wszelkie kwestie techniczne. Technologie oparte na chmurze, sprzęt audiowizualny i wirtualne spotkania – to tylko trzy rozwiązania mające na celu zwiększenie efektywności konferencji. Inne to chociażby technologia DigiChart, pozwalająca na elektroniczne zapisywanie notatek z flipchartów i aplikacja OneTouch z funkcją udostępniania agendy i wszelkich informacji na temat spotkania. Wszystkie zapewnią uczestnikom mniej stresu i problemów technicznych, a więcej efektywnej pracy nad firmowymi zagadnieniami. Warto też zadbać o dostępność notesów i ołówków, ponieważ ręczne notowanie informacji znacznie bardziej wspomaga aktywne słuchanie i zapamiętywanie wiadomości niż pisanie np. na laptopie.
Hotele Radisson Blu zlokalizowane są w Polsce w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Wrocławiu i w Szczecinie. Planowane są kolejne otwarcia – w Zakopanem, Świnoujściu i Szklarskiej Porębie.
Więcej informacji na: radissonblu.com/pl