Restauracja „U Fukiera” mieści się na Starym Mieście w Warszawie i stanowi nieodłączny punkt na kulinarnej mapie stolicy. Magda Gessler dba o odpowiednią promocję swojego lokalu, który na brak gości nie może narzekać. Fani prowadzącej „Kuchenne rewolucje” oraz tradycyjnych polskich potraw mogą skorzystać z cateringu świątecznego, a zamówienia trzeba składać najpóźniej do 21 grudnia.
Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za 12 pozycji, które z powodzeniem mogłyby znaleźć się na stole wigilijnym. Wybraliśmy dania bezmięsne, przeliczając porcje na cztery osoby i pamiętając przy tym, że mając duży wybór potraw, każdy członek rodziny sięgnie po symboliczną ilość każdej z nich.
- Śledź po kaszubsku (300 g) – 40 zł
- Sałatka jarzynowa (0,5 kg) – 46 zł
- Pierogi z kapustą i prawdziwkami (12 szt) – 90 zł
- Zupa czysta grzybowa (0,9 l) – 55 zł
- Barszcz czerwony (0,9 l) – 32 zł
- Uszka z borowikami do barszczu (20 szt) – 70 zł
- Kapusta z grzybami i pigwą (0,5 kg) – 65 zł
- Karp filet do smażenia bez ości (4 porcje po 200 g) – 82 zł
- Makowiec na bogato z orzechami (1,2 kg) – 110 zł
- Kompot z suszu taki jak w domu u mamy (0,9 l) – 30 zł
- Sandacz filet do smażenia (4 porcje po 200 g) – 92 zł
- Ryba po grecku duszona w bukiecie warzyw włoskich (300 g) – 50 zł
Po zsumowaniu kosztów wszystkich pozycji z oferty „U Fukiera” okazuje się, że za dania wigilijne trzeba zapłacić 762 zł. Oczywiście pod warunkiem, że sięgamy po zaproponowane przez nas potrawy, które nie są najdroższymi produktami z karty. Kompletne menu można znaleźć na stronie internetowej restauracji. Przygotowaliśmy krótkie zestawienie części potraw w tym tych nie uwzględnionych we wcześniejszych wyliczeniach:
Kapusta z grzybami i pigwą – 65 zł za 0,5 kg
Barszcz czerwony na zakwasie jak rubin – 32 zł za 0,9 l
Pierogi z kapustą i prawdziwkami – 45 zł za 6 sztuk
Karp po żydowsku – 39 zł za 250 g
Szczupak faszerowany migdałami, rodzynkami i chałką – 45 zł za 100 g
Zupa czysta grzybowa – 55 zł za 0,9 l. Zdjęcie ilustracyjne
Uszka z borowikami do barszczu – 35 zł za 10 sztuk. Zdjęcie ilustracyjne
Kaczka pieczona w całości po polsku z Antonówką – 160 zł za 1,7 kg. Zdjęcie ilustracyjne
Makowiec na bogato z orzechami – 110 zł za 1,2 kg. Zdjęcie ilustracyjne
Jabłecznik z cynamonem – 55 zł za 1,2 kg. Zdjęcie ilustracyjne
Sałatka jarzynowa tradycyjna – 46 zł za 0,5 kg. Zdjęcie ilustracyjneCzytaj też:
Jaka pogoda na święta? „Zima na przeważającym obszarze nie zdąży przed Sylwestrem”