„Jedna z kelnerek ma pięcioro dzieci”. Jak gastronomia walczy z wirusem

„Jedna z kelnerek ma pięcioro dzieci”. Jak gastronomia walczy z wirusem

Restauracja, zdjęcie ilustracyjne
Restauracja, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Pixabay / gregroose
Kiedy w połowie marca Mateusz Morawiecki ogłaszał pierwszy lockdown, w niewielkiej „Maćkowej Chacie” na Lubelszczyźnie trwały przygotowania do otwarcia sezonu. Epidemia, która je przerwała, zmąciła życie nie tylko właścicieli i pracowników. W tarapaty wpadli też mali lokalni partnerzy restauracji. „Niepewność” – to słowo powtarzają najczęściej. W niepewności upłynął im cały ten rok. Podobne odczucia mają restauratorzy z gastronomicznego mainstreamu. W tej branży każdego dnia toczy się walka o przetrwanie.

„Maćkowa Chata” działa w Janowcu nad Wisłą od prawie 20 lat. Niewielki, rodzinny lokal, trochę na uboczu turystycznego zagłębia po drugiej stronie Wisły. Żeby się tu dostać, trzeba przeprawić się promem przez rzekę z obleganego przez większość roku Kazimierza Dolnego. Ci, którzy się na to decydują, zwykle wracają jeszcze nie raz.

Właściciele stawiają na lokalność w każdym aspekcie. – „Maćkową” tworzy łącznie 7 osób. Wszyscy są stąd. Może to niewiele, ale Janowiec to mała miejscowość i kiedy dla tylu osób nagle brakuje pracy, robi się problem – mówi Anita Śliwka z „Maćkowej Chaty”. W tym roku problem pojawił się w połowie marca. Wobec rosnącej liczby zakażonych koronawirusem, premier zdecydował o wprowadzeniu twardego lockdownu. Efektem było m.in. zamknięcie gastronomii. – Nie działamy na okrągło, od ponad 20 lat zaczynamy sezon w kwietniu i tym razem miało być tak samo. Przygotowania trwały już pełną parą, bo otwarcie knajpy to przecież nie kwestia kilku dni – opowiada właścicielka. Informacja o zamrożeniu restauracji pokrzyżowała jej plany, ale mocno odbiła się też na pracownikach. Wszyscy mają rodziny na utrzymaniu, w domowych budżetach założone dochody od kwietnia do listopada (wtedy „Maćkowa” się zamyka) i brak widoków na inną pracę w najbliższej okolicy.

Artykuł został opublikowany w 43/2020 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

-
 1

Czytaj także