Pierwszy w Polsce

Pierwszy w Polsce

Dodano:   /  Zmieniono: 

Pierwszy w Polsce posiłek ugotowany przez robota pokazany został w Poznaniu podczas marcowych targów Arena Design 2013. Smakowitą niespodziankę z dziedziny kulinarnej, a zarazem nietypowe wydarzenie ze świata robotyki przygotowali studenci międzynarodowej wyższej szkoły projektowania School of Form. Oczywiście z udziałem Amiki, która była partnerem projektu Lets Cook the Future, gdyż na kuchni zna się najlepiej.

Celem tego nowatorskiego projektu, który wciąż trwa, jest poszukiwanie innowacyjnych zastosowań robota przemysłowego Kuka w dziedzinie gotowania, a przy okazji znalezienie obszarów wspólnych dla nowych technologii oraz trendów kulinarnych. Wyzwanie, przed jakim stanęli studenci School of Form, można w skrócie określić jako projektowanie przyszłości kuchni i gotowania. Prawda, że to fascynująca perspektywa?

Jak będzie wyglądała kuchnia przyszłości? Jakie urządzenia się tam znajdą? Jak będziemy przygotowywali posiłki i co będziemy jedli? Tego typu pytania już dziś stanowią wyzwanie, przed którym stoją zespoły projektowe liczących się producentów dyktujących trendy wśród nich także Amiki oraz grupy pasjonatów z młodego pokolenia jak na przykład School of Form które w ten sposób samo (można chyba tak powiedzieć) kształtuje swoją przyszłość.

Amica zapewniła robotowi Kuka odpowiednie otoczenie sprzęt AGD, który stanowi kompletne wyposażenie nowoczesnej kuchni. Doszło więc do innowacyjnego połączenia sztuki kulinarnej z technologią, w szczególności z robotyką, na bardzo nietypowym poligonie doświadczalnym. W tym miejscu trzeba wspomnieć o tym, że w projekcie, który jest częścią programu Kuka Cooking, nie chodzi jedynie o samo ugotowanie posiłku przez robota, co oczywiście też jest samo w sobie intrygujące, ale o przebudowę całego dotychczasowego sposobu myślenia o gotowaniu i jedzeniu. Kto gotuje? Co gotuje? Jak i gdzie gotuje? Na te pytania dziś odpowiadają specjaliści z działów marketingu producentów AGD. Projektanci natomiast jako wizjonerzy mają wpływ na to, jak będzie to wyglądało w przyszłości. A przyszłość to dziś jak mawiano tylko cokolwiek dalej.

A jeśli już chodzi o to, co dalej, to kolejnym etapem realizowanego z udziałem Amiki i robota Kuka projektu będzie pokaz kuchni przyszłości podczas kwietniowych targów Salone Internazionale de Mobile w Mediolanie, a jego finał zaplanowano również w Poznaniu, w sierpniu podczas festiwalu filmowego Transatlantyk.

Źródło: Amica Wronki S. A.;
dostarczył:
netPR.pl
 0

Czytaj także