Lato ze smakiem makaron idealnym daniem na letni obiad

Lato ze smakiem makaron idealnym daniem na letni obiad

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. netPR.pl Źródło:InfoWire.pl

Co drugi Polak gotuje na bazie makaronu kilka razy w miesiącu, a co czwarty z badanych je go kilka razy w tygodniu. Lubimy samodzielnie przyrządzać potrawy, jesteśmy świadomi w kuchni. Cenimy różnorodność form, jaką daje makaron. Wielkim atutem jest krótki czas przygotowania posiłku, co jest szczególnie ważne latem, gdy więcej czasu spędzamy na zewnątrz.   tak najnowsze badania komentuje Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.

Badania opinii przeprowadził instytut Homo Homini na zlecenie marki Lubella[1]. Pokazały one, że Polacy chętnie jadają makaron również latem. Właśnie wtedy dostępne są świeże produkty sezonowe, z którymi lubimy go łączyć. Zarówno w metropoliach, jak i w małych miejscowościach makaron pojawia się na stole kilka razy w tygodniu. Na wsi i w niedużych miastach nadal najpopularniejsze jest dodawanie go do zupy, co świadczy o zamiłowaniu do tradycyjnej kuchni. W dużych miastach przeważają już nowoczesne formy spożywania makaronu jako dania głównego, a nawet deseru. Wiąże się to z tempem życia i oszczędnością czasu potrzebnego na przygotowanie posiłku.

Idealny na lato. Pasuje do wszystkiego!

Makaron idealnie sprawdza się w ciepłe letnie dni.  Możemy konsumować go w ulubionych formach jako danie główne, deser czy przystawkę. Makaron to uniwersalna baza do pysznego posiłku, która sprawdza się niemal ze wszystkimi rodzajami dodatków, od warzyw i ziół, po mięsa. 15% badanych wybiera go ze względu na możliwość łączenia z wieloma produktami. Kolejnym wakacyjnym atutem jest krótki czas przygotowania potraw na bazie makaronu. Jest to istotne aż dla 1/3 konsumentów. Aspekt ten wydaje się szczególnie ważny w kontekście urlopów wakacyjnych, gdzie nie chcemy spędzać zbyt dużo czasu przygotowując posiłki, a możemy go przeznaczyć na upragniony relaks.

Z czym najchętniej łączymy makaron?

Najczęstszym dodatkiem do makaronu są różnego rodzaju sosy. Bezapelacyjnym zwycięzcą badania jest sos pomidorowy wybierany przez 28% ankietowanych. Chętnie decydujemy się także na wariant boloński 16% oraz grzybowy 12%.

Makaron doceniany jest coraz częściej przez mężczyzn

Makaron jest chętnie jadany przez Polaków przynajmniej raz w tygodniu jego 62% Polaków. Statystycznie to mężczyźni nieco częściej po niego sięgają, ponieważ jest on doskonałym źródłem węglowodanów. Świetnie sprawdza się jako baza pełnowartościowego posiłku. tłumaczy Anna Nasiłowska, dietetyk współpracująca z marką Lubella. - 33% badanych mężczyzn spożywa makaron częściej niż raz w tygodniu, a 7% codziennie. Tylko 1% mężczyzn deklaruje, że nie spożywa makaronu w ogóle. Kobiet jest nieco więcej grupa 3% pań nie jada makaronów, co prawdopodobnie jest związane z ciągłym odchudzaniem się i byciem na diecie. Trzeba jednak pamiętać, że eliminowanie makaronu i przetworów zbożowych jest ogromnym błędem. W składzie makaronów znajdziemy przede wszystkim węglowodany złożone, które powinny stanowić podstawę naszego żywienia. Obniżenie w diecie ilości węglowodanów, które stanowią 50-80% wartości produktów zbożowych, prowadzi do niepełnego spalania tłuszczów, co może skutkować szkodliwym zakwaszeniem organizmu. Pamiętajmy, że makaron nie tylko nie wpływa na wzrost wagi, ale  jest dobrą podstawą zdrowego, dobrze zbilansowanego posiłku, bogatego w produkty zbożowe wyjaśnia Nasiłowska.

 

Spaghetti z cukinią, świeżą bazylią i oregano oprószone serem feta

 

Czas przygotowania:  20 minut

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron spaghetti Lubella (1 opakowanie)
  • Cukinia zielona  (2 szt.)
  • Cukinia żółta  (2 szt.)
  • Cebula (1 szt.)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • Świeża bazylia (10 g)
  • Świeże oregano (10 g)
  • Ser feta (150 g)
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu. Jednocześnie na średnim ogniu podsmażamy na oliwie z oliwek posiekany czosnek oraz cebulę, tak aby zmiękły, ale nie zarumieniły się. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Solimy i pieprzymy. Dusimy chwilę, po czym dodajemy uprzednio ugotowany makaron i mieszamy. Dodajemy listki ziół i wykładamy na talerz.  Oprószamy pokruszonym serem feta.

Rada: wybierając świeże warzywa warto sprawdzić czy są jędrne i ładnie pachną. Unikajmy tych, które są zwiędnięte lub mają przebarwienia.

 

***

Lubella to lider na rynku makaronów w Polsce oraz znany producent wyrobów zbożowych m.in.: płatków śniadaniowych, mąki, kasz i paluszków, a także sosów i dań makaronowych. Produkty Lubelli charakteryzuje wysoka jakość, wyjątkowy smak i pewność efektu od ponad 130 lat. Lubella ciągle rozwija się i czerpie to, co najlepsze z polskiej tradycji oraz wzbogaca ofertę o produkty innowacyjne. Są one niejednokrotnie inspiracją dla eksperymentów w kuchni i zabawy ze smakiem. Marka jest ceniona zarówno przez handlowców, jak i konsumentów.

Z Lubellą każdy może być mistrzem kulinarnym.

 


[1] Homo Homini - badanie przeprowadzone na grupie 1098 osób w maju 2013, na zlecenie marki Lubella