Komentarz Nestlé: Zdrowe piknikowanie

Komentarz Nestlé: Zdrowe piknikowanie

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. netPR.pl Źródło: InfoWire.pl

Nadchodząca majówka i lato to czas, kiedy Polacy częściej będę wychodzić w plener. I to nie tylko po to, aby uprawiać aktywność fizyczną, ale również, żeby spożywać posiłki. Ważne są już nie tylko spotkania przy grillu, ale coraz bardziej popularne stają się pikniki. O tym, jak zdrowo piknikować, opowiada Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A.oraz koordynatorka III edycji konkursu dla studentów NHW.

Czy Polacy lubią piknikować?

Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji konkursu dla studentów NHW: Okazuję się, że tak! Możemy zaobserwować, że coraz więcej dużych supermarketów w swoich gazetkach proponuje kosze piknikowe czy wszelkie akcesoria, które są nam potrzebne na piknik. A oznacza to, że Polacy coraz częściej zaprzyjaźniają się z tą formą spędzania wolnego czasu i zdrowego spożywania posiłków.

Dlaczego warto organizować pikniki?

Pikniki to bardzo fajna forma spędzania czasu, bo przede wszystkim musimy się gdzieś przemieścić, żeby taki piknik zorganizować i najczęściej wybieramy wycieczki rowerowe. Jest to ciekawe połączenie aktywności fizycznej ze smacznym i zdrowym spożywaniem posiłków w plenerze, często połączonego również z dodatkową aktywnością ruchową, taką jak spacery, gra w piłkę, w badmintona czy w siatkówkę.

O czym należy pamiętać, przygotowując dania na piknik?

Przygotowując dania na piknik należy pamiętać o bezpieczeństwie ich przechowywania żeby nam nie zaszkodziły podczas długiego przechowywania, podróży czy oczekiwania na spożycie posiłku. Jeśli przygotujemy dania bezpieczne, to na pewno sprawią nam one dużo przyjemności podczas spożywania, a jednocześnie będziemy mieli pewność, że wyjdą nam na zdrowie.

Jakich produktów wystrzegać się przy wyprawie na piknik?

Produktów, których na pewno nie warto ze sobą zabierać na piknik, to produkty przygotowywane na bazie surowego mięsa czy surowej ryby, np. sushi i tatar. Nie powinniśmy również brać wędlin, które mają krótki okres do spożycia, np. polędwicy czy szynki.

Co zatem możemy przygotować?

Możemy zabrać ze sobą wędliny, które mają długą trwałość kiełbasę, kabanosy czy grillowane mięso z kurczaka.

Produkty, bez których nie obędzie się kolorowy piknik, to oczywiście warzywa i owoce. Możemy przygotować gotowe sałatki z pomidorów czy papryki, ponieważ one długo zachowują swój kształt i fakturę. Na pewno nie zabieramy na piknik sałaty, która bardzo szybko straci swoją jędrność. Zapomnijmy również o sosach majonezowych czy jogurtowych, ponieważ one mogą szybko się zepsuć. Możemy zabrać ze sobą sos winegret, przechowany w słoiczku czy małej buteleczce, który na pewno przeżyje cały transport i będzie fajnie uzupełniał całą sałatkę.

A jakie pieczywo warto ze sobą zabrać?

Piknik kojarzy nam się z długą bagietką, wystającą z piknikowego koszyka jest to bardzo dobry pomysł. Ale oczywiście ja zachęcam do tego, żeby zabrać ze sobą pełnoziarniste pieczywo czy np. bułeczki grahamki.

Co pić, żeby szybko ugasić pragnienie?

Spędzanie kilku godzin w plenerze, połączone z aktywnością fizyczną na pewno sprawi, że będziemy mieli ogromne pragnienie. Co więc zabrać najlepiej do picia? Mnie zawsze piknik kojarzy się z kompotem rabarbarowym, który przygotowywała moja mama, więc może warto sięgnąć do tradycji i podróży sentymentalnej z czasów naszego dzieciństwa. Jeśli jednak stawiamy na nowoczesność, weźmy ze sobą wodę mineralną, najlepiej niegazowaną. Wszystkie soki czy słodzone napoje gazowane nie są odpowiednimi produktami na piknik. Nie tylko sprawią, że będzie chciało nam się pić, ale jednocześnie są bardzo kaloryczne i mogą powodować wzdęcia.

***

Ogólnopolski projekt żywieniowy Nestlé, Natalia Honorata Witalna, skierowany do studentów i absolwentów jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z obszarów zdrowia i prawidłowego odżywiania. Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, magazynu Eurostudent oraz Europejskiego Forum Studentów AEGEE, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health & Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ma na celu praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy, wsparcie rozwoju i kariery zawodowej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Projekt realizowany jest od 2012 roku. Obecnie trwa jego III edycja.

Źródło: Nestlé Polska S.A.

dostarczył:
netPR.pl