Kiełki na zdrowie!

Kiełki na zdrowie!

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło:InfoWire.pl

Czym są kiełki? Najprościej mówiąc, to zaczątki nowej rośliny. Zawierają to, co najcenniejsze dla jej wzrostu, dlatego nie dziwi fakt, że kiełki są prawdziwą bombą witaminową i nośnikiem wielu składników odżywczych.

Nie dość, że zdrowe, to jeszcze bardzo smaczne. Nadają potrawom zdecydowany smak i miło chrupią pod zębami. Pasują właściwie do wszystkiego - do sałatek, kanapek, sosów, zup, a nawet mięsa. Można je jeść na surowo, dodawać do gotowania czy smażenia. Najwygodniej kupić je zapakowane w pudełku, gotowe do jedzenia, ale można je też uprawiać samodzielnie w warunkach domowych.

Wybieraj, przebieraj w kiełkach

Kiełki wciąż jeszcze nie zdobyły takiej popularności, na jaką zasługują. Na Wielkanoc uprawiamy rzeżuchę, od czasu do czasu w supermarkecie na dziale warzywnym zwrócą naszą uwagę lekkie plastikowe pudełeczka z charakterystyczną zawartością, które mijamy obojętnie. Nie zdajemy sobie sprawy, jakie bogactwo zawierają i jaka różnorodność kiełków na nas czeka. Możemy bowiem sięgać po kiełki z grochu, buraków, brokułów, soczewicy, soi, kukurydzy, pszenicy, fasoli Mung, ciecierzycy, siemienia lnianego, lucerny, owsa, słonecznika czy wspomnianej wcześniej rzeżuchy.

Jak smakują kiełki?

Różnią się one przede wszystkim intensywnością smaku. Łagodniejsze i delikatnie słodkawe są kiełki lucerny, soczewicy czy pszenicy, natomiast zdecydowanie bardziej intensywne to: rzodkiewka, rzeżucha, brokuły oraz buraki. Fasola Mung jest nieco bardziej kwaskowata na tle innych kiełków, natomiast w słoneczniku na plan pierwszy wybija się orzechowa nuta.

Jakim kluczem kierować się przy doborze kiełków? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi: Łagodne sałatki i kanapki będą dobrze smakować z delikatnymi kiełkami soczewicy, pszenicy czy lucerny. Jeśli przygotowujemy danie bardziej pikantne, to z kolei pasować będą wyraziste smaki kiełków rzodkiewki, rzeżuchy, buraka i brokułów. Do gotowania lub smażenia świetnie nadają się kiełki grochu czy fasoli Mung.

Właściwości kiełków

Kiełki dostarczają różnego rodzaju witamin, makro- i mikroelementy, białka, a te z roślin oleistych, jak słonecznik czy soja, zawierają niewielkie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przyglądając się im szczegółowo, możemy wyliczyć specyficzne korzyści wynikające z jedzenia konkretnego rodzaju kiełków tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.  

Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi cennych mikroelementów takich jak cynk mangan, selen, niezbędnych do wielu procesów metabolicznych naszego organizmu. Kiełki soi są bogate w białko oraz niewielkie ilości witaminy A, B, C. Kiełki pszenicy charakteryzują się natomiast wysoką zawartością cynku, witamin C i E oraz witamin z grupy B.

Jak ugryźć kiełki? - najlepsze przepisy

Kucharze Knorr spytani o swoje preferencje dotyczące kiełków, twierdzą zgodnie, że najczęściej używają ich podczas przyrządzania sałatek. Kiełki nadają sałatce bardziej wyrazistego smaku, świetnie komponują się z warzywami i stanowią tajemniczy dodatek, który wzbudza zainteresowanie i ciekawość domowników oraz gości.

Sałata, sałata, kiełki, sałata

Pierwsza propozycja przepisu od szefów kuchni Knorr to barwne połączenie warzyw, przede wszystkim mieszanki sałat, jajek, makaronu i oczywiście kiełków. Poniżej przepis na Sałatkę francuską.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr,

- 300 g makaronu typu świderki,

- 12 czarnych oliwek,

- 300 g mieszanki sałat,

- 10 pomidorków cherry,

- 2 jajka,

- 1 łyżka kaparów,

- 4 łyżki oliwy,

- małe opakowanie kiełków.

Przygotowanie:

1. Sałaty umyj, podziel na mniejsze kawałki, osusz ręcznikiem papierowym. Pomidory pokrój na cząstki, oliwki na połówki.

2. Jajka ugotuj na twardo, makaron gotuj do miękkości.

3. Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i dwiema łyżkami wody, aby stworzyć aromatyczny sos. Dokładnie wymieszaj.

4. Makaron odcedź, dodaj sos sałatkowy, pomidorki, oliwki, kapary i listki sałaty. Wszystko wymieszaj. Sałatkę wyłóż do salaterki, udekoruj ćwiartkami jajka i kiełkami.


Piotr Murawski, kucharz Knorr, poleca dodać do sałatki również anchois - co uczyni sałatkę bardziej wykwintną w smaku.

 

Z mozzarrellą w duecie

Na wiosnę i latem lubimy jeść lekko i zdrowo. Na stołach króluje sałata, pomidory i mozzarella. Jeśli to Twoje ulubione połączenie, to pewnie ucieszysz się, że pasują do niego kiełki. Poniżej szybki i łatwy przepis na Sałatkę włoską z mozzarellą.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr,

- 400 g zielonej sałaty,

- 250 g pomidorów cherry,

- 2 kulki mozzarelli,

- 4 łyżki oliwy,

- sok z 1 cytryny,

- małe opakowanie kiełków lucerny.

Przygotowanie:

1. Umyj sałatę, podziel na małe listki, przełóż do salaterki.

2. Pomidorki cherry pokrój na połówki, mozzarellę pokrój na małe kawałki.

3. Aby przyrządzić smaczny sos, Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

4. Wszystkie składniki sałatki połącz ze sobą. Wierzch dania posyp kiełkami. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Dodatkowo możesz dodać do sałatki tarty ser parmezan.

 

Głębia smaku i koloru

W kolejnym przepisie możesz użyć kiełków o bardziej wyrazistym smaku, np. kiełków rzodkiewki, gdyż pozostałe składniki są dość charakterystyczne: cebula, papryka, czarne oliwki. Wypróbuj przepis na Kolorową sałatkę paprykową.

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr,

- 300 g makaronu typu penne,

- 3 różnokolorowe papryki (np. czerwona, zielona i żółta)

- 12 czarnych oliwek,

- 1 czerwona cebula,

- 4 łyżki oliwy,

- 1 opakowanie kiełków.

Przygotowanie:

1.  Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w cienkie paski. W międzyczasie ugotuj makaron.

2. Oliwki pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.

3. Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i dwiema łyżkami wody, dzięki czemu przygotujesz pyszny sos.

4. Sałatkę wymieszaj z sosem, ozdób kiełkami i serwuj gościom.

Do sałatki możesz dodać kilka listków świeżej bazylii oraz np. kiełbasę salami.

Jedzmy kiełki na zdrowie! Więcej przepisów na sałatki i dania z kiełkami znajdziesz na stronie www.przepisy.pl.


dostarczył infoWire.pl
Źródło: Knorr

infoWire.pl