Znajdź odpowiednie piwo na grill

Znajdź odpowiednie piwo na grill

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl / Źródło: InfoWire.pl

Maj rozpoczyna w Polsce sezon grillowy. Dla wszystkich miłośników tego okresu ważne jest nie tylko, co znajduje się na ruszcie, lecz także - jakie piwo pijemy podczas grillowania. Polacy coraz częściej gustują w tych niszowych i regionalnych.

Z grillowanymi daniami najlepiej współgrają ciemne piwa z dodatkami smakowymi. Jak mówi serwisowi infoWire.pl Michał Dampc z Browaru Amber: ,,Ostrzejszy trunek - np. porter, u nas będący połączeniem pikanterii papryki oraz nut kawowo-czekoladowych - idealnie pasuje do pieczonego mięsa". Innym sprawdzonym gatunkiem jest koźlak, mocny napój rekomendowany przede wszystkim do grillowanych żeberek.

Kobiety zazwyczaj stawiają na piwa smakowe o niezbyt dużej zawartości alkoholu. ,,Polecam piwo o smaku czarnego bzu, unikalny trunek na skalę światową. Zawiera on naturalny syrop z kwiatów tej rośliny" - podkreśla ekspert. Równie dobrze smakuje naturalnie mętne piwo pszeniczne z nutą bananów i goździków. Schłodzone, sprawdza się w upalne dni.

Polacy coraz chętniej poszukują piw regionalnych, które powstają przy zastosowaniu tradycyjnej metody warzenia. Smak to jedno, ale liczyć zaczyna się też dla nas sposób przygotowywania produktów. To głównie on wpływa na ich jakość.



dostarczył infoWire.pl
Źródło: infoWire.pl

infoWire.pl

Czytaj także