Zaskocz swoje dziecko 1 czerwca

Zaskocz swoje dziecko 1 czerwca

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło:InfoWire.pl

Wielkimi krokami zbliża się Dzień Dziecka. Jak co roku każdy z rodziców zastanawia się jaki prezent wybrać, aby uszczęśliwić swojego malucha. Zaskoczmy nasze pociechy i przygotujmy im z tej okazji uroczyste przyjęcie. Zaprośmy ich przyjaciół, aby wspólnie mogli świętować tak ważny dla nich dzień. Jak się do tego przygotować podpowiedzą Piotr Ceranowicz - kucharz współpracujący z marką Lubella oraz Anna Różyk - dietetyk i ekspert ds. żywienia oraz mama dwóch maluchów.

1 czerwca to z pewnością jeden z tych dni w roku, na który z wielką niecierpliwością czekają wszystkie dzieci. To również nie lada wyzwanie dla wszystkich rodziców. Jeśli nie macie pomysłu jak sprawić, żeby wasze dziecko na długo zapamiętało swoje święto - mamy dla Was idealnie rozwiązanie!

Przyjęcie z okazji Dnia Dziecka będzie wspaniałym pomysłem - nasz maluch z pewnością poczuje się dzięki niemu wyjątkowo. Smaczne, zdrowe i kolorowe potrawy, beztroska atmosfera oraz czas spędzony z przyjaciółmi z pewnością wywołają uśmiech na twarzy każdego dziecka. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją pociechę, już teraz przemyśl menu, które trafi w gusta najmłodszych i zaangażuj swojego malca do wspólnych przygotowań. Jak to zrobić, podpowie dietetyczka - mama dwóch córek - Anna Różyk oraz kucharz Piotr Ceranowicz.

  • Zaangażuj dziecko do wspólnych zakupów.Dajmy szansę zapoznać się dziecku z produktami. Wybierzmy się razem do sklepu oraz zapoznajmy je z różnymi warzywami, owocami i wyjaśnij jak można je zastosować w kuchni. Pozwólmy również, aby to dziecko wybrało składniki które znajdą się na stole podczas przyjęcia - podpowiada Anna Różyk.
  • Zabawa poprzez wspólne gotowanie. - Wspólne przyrządzanie posiłków może okazać się nie tylko świetną zabawą, ale także nauką. Pokażmy jak w ciekawy oraz oryginalny sposób można przyrządzić potrawy z produktów, które wcześniej wspólnie wybraliśmy w sklepie. Spytajmy się swojej pociechy co chciałaby zjeść w dniu swojego Święta - nie zapominajmy, że to właśnie dzieci są najważniejsze 1 czerwca. Dzięki temu nasze maluchy będzie bardziej zainteresowane spożyciem dania, które przygotowaliście razem - doradza Piotr Ceranowicz.
  • Przyrządzanie kreatywnych oraz kolorowych potraw. - Barwne kolory, wzorki oraz zwierzaki na talerzu z pewnością sprawią, że Twoje dziecko oraz jego goście będą bardziej skłonne do zdrowego jedzenia. Zamiast ugotowanych brokułów, które dla dziecka mogą wydać się dość nudną formą obiadu, przyrządźmy zupę krem z makaronem w kształcie muszelek lub kokardek. Zamiast zwykłej kanapki, przygotujmy oryginalną kanapkę z podobizną uśmiechniętego misia. Do ozdoby wykorzystajmy najróżniejsze produkty, które sprawią, że talerz stanie się kolorowy i wesoły. Takie podanie sprawi, że dziecko zainteresuje się daniem i będzie bardziej skłonne do jedzenia - sugeruje Anna Różyk - mama dwóch maluchów.

Pamiętajmy jednak, że podczas przyjęć dzieci uwielbiają najróżniejsze atrakcje i formy zabawy. Doskonałą propozycją zarówno dla mniejszych jak i większych dzieci będą bańki-giganty, które dostarczą im mnóstwo radości. Innym, ciekawym pomysłem będzie mapa z ukrytymi skarbami - to świetna rozrywka nawet dla najbardziej wymagających maluchów. Taka zabawa angażuje i rozbudza chęć przygody, a kolejne łamigłówki rozwijają wyobraźnię małych odkrywców. Dla młodych amatorów artystycznych wypieków idealnym rozwiązaniem będzie bajkowy stół przy którym będą mogły np. fantazyjnie udekorować upieczone wcześniej muffinki. Najważniejsze, aby zapewnić maluchom różnorodność atrakcji i zabaw, podczas których nie będą się nudzić. Pomogą nam w tym baloniki z zadaniami. Każdy z maluchów losuje balonik, w którym wcześniej zostało umieszczone polecenie (np. zaśpiewaj piosenkę). Pamiętajmy również o barwnej dekoracji - szczególnie cenionej przez najmłodszych gości. Kolorowe balony i serpentyny z pewnością będą atrakcyjnym uzupełnieniem dziecięcego przyjęcia i nadadzą mu wesołego charakteru.

 

***

Kotleciki z kaszy pszennej z jogurtowym dipem

Składniki:

  • 2 woreczki Kaszy Pszennej Lubella
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżka Mąki Ziemniaczanej Lubella
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 3 łyżki sezamu
  • Sól , pieprz
  • Zioła: mięta , kolendra
  • 3oo g jogurtu naturalnego
  • Papryka w proszku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu, a następnie studzimy. Marchewkę i cebule ścieramy na tarce z dużymi oczkami, czosnek przeciskamy przez praskę. Jajka rozkłucamy, skrobie mieszamy z 2 łyżkami wody. Mieszamy wszystko razem.

Kaszę mieszamy z warzywami, curry, szczyptą papryki w proszku, częścią siekanej kolendry i mięty oraz masą jajeczną. Doprawiamy masę solą oraz pieprzem i formujemy małe kotleciki. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju.

Jogurt dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z solą i papryką w proszku oraz siekaną miętą a drugą miksujemy z pozostałą kolendrą i odrobiną soli.

Kotleciki podajemy z jogurtowymi dipami.

 

Świderki z kurczakiem w sosie śmietanowym

Składniki:

  • Makaron Lubella Świderki (1 op.)
  • Piersi z kurczaka (0,5 kg)
  • Szczypta kurkumy
  • Cebula (1 szt.)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Pomidor (2 szt.)
  • Natka pietruszki
  • Śmietanka 30% (500ml)
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, doprawiając go solą i pieprzem. Szafran namaczamy w białym winie.

Do kurczaka dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i smażymy razem. Dodajemy posiekane pomidory i wino z szafranem. Całość chwilę gotujemy i dodajemy śmietankę, redukujemy sos, aż zrobi się gęsty. Dajemy makaron, mieszamy i podajemy udekorowane natką pietruszki.

 

Delikatny sernik na czekoladowym spodzie

Składniki:

  • Płatki Lubella Czekoladowe Muszelki (1 op.)
  • Miód (3 łyżki)
  • Masło (4 łyżki)
  • Serek homogenizowany waniliowy (6 op.)
  • Jaja (2 szt.)
  • Żółtka (6 żółtek)
  • Śmietanka 30% (1 l)
  • Biała czekolada (250 g)

Przygotowanie:

Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej białą czekoladę. Serki ucieramy z jajami i żółtkami. Gdy śmietankowa masa wystygnie dodajemy ją do serka. Płatki ucieramy z miodem i masłem, powstałą masą wykładamy tortownice. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wyjmujemy i studzimy. Na wystudzony spód wylewamy masę serowa i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55-60 minut. Nie otwieramy piekarnika aż do wystudzenia ciasta.

Schładzamy i serwujemy.

***

Anna Różyk - dietetyk współpracujący z marką Lubella, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Specjalistka ds. żywienia, która doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosłych oraz przeprowadza wykłady odnośnie prawidłowego żywienia w placówkach oświaty. Specjalizuje się w układaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 2 córek, przekładająca wiedzę zdobytą podczas studiów na żywienie najbliższych

Piotr Ceranowicz - ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu ,,Kucharz odkrycie roku 2012".


dostarczył infoWire.pl
Źródło: Maspex

infoWire.pl