Sezon operowy w Wenecji - święto dobrego smaku

Sezon operowy w Wenecji - święto dobrego smaku

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. infoWire.pl Źródło: InfoWire.pl

Wenecja to jedno ze szczególnych miejsc na muzycznej mapie Włoch. To tam urodził się wielki kompozytor, twórca kilkudziesięciu oper, Antonio Vivaldi. To w tym mieście znajduje się słynny teatr operowy Gran Teatro La Fenice. To właśnie Wenecja jest miejscem intensywnego letniego sezonu operowego, na który tłumnie zjeżdżają z całego świata miłośnicy Monteverdiego, Donizettiego, Rossiniego. Więcej o sezonie operowym opowiedzą Leonardo Masi oraz Alfredo Boscolo , włoscy eksperci współpracujący z marką Malma.

Popularne ,,miasto na wodzie" już od setek lat uznawane jest za światową stolicę opery. W XVII wieku kolebką tej formy sztuki była właśnie Wenecja, która stanowiła główny ośrodek jej rozwoju, zwłaszcza jako rozrywki popularnej. W 1637 roku otwarto tu pierwszy publiczny teatr operowy, Teatro San Cassiano. Także w Wenecji tworzył Claudio Monteverdi, uznawany za jednego z ojców chrzestnych opery. To między innymi dzięki niemu opera w swoich początkach bywała nazywana muzyką wenecką. Bogata operowa tradycja pielęgnowana jest w Wenecji do dnia dzisiejszego. Sprzyja temu duża liczba znakomitych gmachów teatralnych, które podczas sezonu wypełniają się po brzegi.

Brytyjski celebryta i szef kuchni, Rick Stein twierdzi, że delektując się włoską operą, słyszy strzelające korki, śmiech oraz dźwięk uderzających o siebie sztućców. Jednym słowem - uczta. Dla koneserów opery to przede wszystkim metafora doznań estetycznych - włoscy kompozytorzy uznawani są bowiem za mistrzów tej formy sztuki. Nabucco Giuseppe Verdiego, Wilhelm Tell Gioacchina Rossiniego czy Madame Butterfly Giacoma Pucciniego to tylko niektóre z doskonale znanych w dorobku światowej opery dzieł Włochów. Stein ma na myśli jednak związek innego rodzaju - postrzeganą intuicyjnie, nieoczywistą, podświadomie wyczuwaną relację, jaka łączy dwa włoskie symbole - operę i kuchnię.

- Muzyki najlepiej słucha się tuż po posiłku, a opera pomaga w trawieniu. To prawda znana w całych Włoszech - mówi Leonardo Masi, jeden z ekspertów współpracujących z marką Malma. Trudno o lepszą okazję niż sezon operowy, by samodzielnie zweryfikować przekonanie Włochów. Wenecja ze swoją tradycyjną, unikalną kuchnią doskonale nadaje się do łączenia doświadczeń kulinarnych z wrażeniami artystycznymi. Restauracji serwujących regionalne menu jest tu jeszcze więcej niż operowych gmachów, po to by wykarmić jak najwięcej entuzjastów dobrej muzyki.

Wenecja szczyci się osobną tradycją kulinarną, mieszającą wpływy różnych włoskich regionów z kuchniami innych narodów. Jedną z emblematycznych dla tego miasta potraw jest fegato alla veneziana, czyli wątróbka przyrządzana z cebulą oraz dodatkiem octu bądź fig, które nieco osładzają danie. Prawdziwy symbol weneckiej kuchni stanowi jednak pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą. Brzmi niepozornie, jednak współczesne wersje tej potrawy potrafią zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Jeśli mamy ochotę na lekki, włoski obiad lub kolację z pewnością możemy przygotować penne z prosciutto cotto i groszkiem. - Podstawą sosu jest gotowana szynka - prosciutto cotto. Do niej dodajemy ricottę, cebulę, czosnek oraz groszek i parmezan - poleca Alfredo Boscolo z Kuchni Dantego. Podczas gotowania makaronu oraz wspaniałej wieczornej uczty w zaciszu własnego domu poleca się słuchać jednej ze znakomitych włoskich oper na przykład Cyrulika sewilskiego Rossiniego.

Malma - jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per l'amore della pasta!

***
Penne z Prosciutto Cotto i groszkiem

Składniki:
o 200 g makaronu Malma penne
o 100 g Prosciutto Cotto ( szynka gotowana)
o 50 g Ricotty
o 50 g groszku
o 2 szt. cebuli
o 2 ząbki czosnku
o Parmezan
o Sól, pieprz
o Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Szynkę kroimy w kostkę. Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebule i zmiażdżony czosnek, dusimy do momentu, aż zmięknie. Dodajemy groszek oraz szynkę i całość dalej podsmażamy. Na patelnię dokładamy makaron i połowę ricotty, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy na półmisek i posypujemy kruszoną ricotta oraz dużą ilością parmezanu.

Kuchnia Dantego

Czyli dwóch sympatycznych Włochów - Alfredo i Leonardo - wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma - makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi.


dostarczył infoWire.pl