Soli nie można jeść do woli

Soli nie można jeść do woli

Dodano:   /  Zmieniono: 

Jesteśmy świadomi negatywnego wpływu soli na zdrowie. 78% Polaków wie, że nadmiar tej przyprawy prowadzi do nadciśnienia. Mimo tego sól wciąż króluje w polskiej kuchni. Aż 60% z nas uważa, że potrawy bez tej substancji nie mają smaku.

,,Głównym składnikiem soli jest sód - mikropierwiastek potrzebny organizmowi, ale w ilościach niewielkich. Soli wystarczy spożywać 5 g dziennie, czyli tyle, ile mieści jedna łyżeczka do herbaty. Jemy jednak dwa lub trzy razy więcej" - mówi serwisowi infoWire.pl Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Sól o obniżonej zawartości sodu stosuje zaledwie 7% Polaków.

Od soli kuchennej zdrowsza jest sól morska. Co prawda ma tyle samo sodu, ile sól warzona, ale jest bogatsza w mikroelementy, przede wszystkim jod. Poleca się również sól himalajską, która zawiera siarczany i żelazo, oraz nieprzetworzoną sól kamienną.

Ograniczyć spożycie soli stara się 40% z nas. Jak zachować przy tym smak i aromat potraw? ,,Warto sięgać po przyprawy: gotowe mieszanki ziół, pieprz, majeranek czy czosnek" - doradza ekspertka.



dostarczył infoWire.pl