Browar Zamkowy Cieszyn
Materiał partnera

Browar Zamkowy Cieszyn

Browar Zamkowy Cieszyn
Browar Zamkowy Cieszyn / Źródło: Browar Zamkowy Cieszyn
Nie ma drugiego takiego browaru w Polsce, jak Browar Zamkowy Cieszyn – o tak wyjątkowej atmosferze i tak długiej, nieprzerwanej tradycji warzenia piwa, z autentyczną scenerią i klimatem sprzed 170 lat, który zachował się do dziś. To jeden z najstarszych w Polsce browarów, wpisany na listę Śląskich Zabytków Techniki – a nadal prężnie działa i nieprzerwanie warzy piwo od 1846 roku. Posiada certyfikat produkcji piwa ekologicznego.

W Browarze Zamkowym Cieszyn piwo nadal warzone jest z dużym zaangażowaniem i artystyczną pieczołowitością, przez pełnych pasji browarników. Powstaje w naturalnych, tradycyjnych procesach produkcji, przy udziale wolnofermentujących, niepośpieszanych niczym drożdży. Często z wykorzystaniem tych samych urządzeń, co prawie dwa wieki temu. Chmiel nadal wrzucany jest tutaj ręcznie, wykorzystuje się też unikalny obecnie proces zacierania dekokcyjnego. Piwo swobodnie fermentuje w otwartych kadziach, bez wykorzystania enzymów przyspieszających proces, a potem długo leżakuje w poziomych tankach.

Browar zlokalizowany jest na wzgórzu zamkowym, na starych zamkowych zabudowaniach piastowskich – nad rzeką Olzą, tuż przy granicy z Czechami. W całym procesie warzenia piwa wykorzystuje się wynikający z naturalnego ukształtowania terenu grawitacyjny układ tego browaru. Piwnice leżakowe, w których dojrzewa piwo, wkomponowane zostały we wzgórze zamkowe i znajdują się głęboko pod ziemią, co zapewnia specyficzny mikroklimat dla dojrzewającego tam piwa.

Zwiedzający browar mogą sami doświadczyć magii miejsca i na własne oczy przekonać się, że nie jest to produkcja na masową skalę, lecz mały browar, prowadzony przez prawdziwych pasjonatów. Browar Zamkowy w Cieszynie to garstka ludzi, którzy pracują tu z pasji do piwa – często z pokolenia na pokolenie, pielęgnując i rozwijając tę sztukę. Praca na tak unikatowych urządzeniach do produkcji piwa, wymaga specyficznej wiedzy. Nie posiadają jej piwowarzy pracujący w nowoczesnych browarach, a zatem – jak w dawnych cechach rzemieślniczych – sztuka warzenia piwa w Browarze Zamkowym Cieszyn wymaga uczenia się tego rzemiosła od doświadczonego mistrza-piwowara doskonale znającego ten browar.

Browar Zamkowy Cieszyn inspiruje i zaciekawia tym, co dzieje się w środku, oferując zwiedzanie wielowiekowych tajemniczych piwnic i udostępniając swoją „magiczną” przestrzeń pod ciekawe wydarzenia artystyczne. Na wzgórzu zamkowym, tuż obok browaru, mieści się zamek i szkoła muzyczna. Już teraz w browarze odbywają się koncerty, a browar jest gotowy udostępniać swoją przestrzeń niezależnym artystom i tym samym wspierać ich rozwój.

Rzemieślniczy proces warzenia piwa, pozwala tworzyć tu trunki naprawdę wyjątkowej jakości, w wielu wymagających stylach. Pijąc piwa z Browaru Zamkowego Cieszyn czuje się prawdziwą, wielozmysłową przyjemność. Piwa te są jak sztuka: powstają w niespiesznym tempie i są dopracowane w każdym detalu – co widać i czuć na poziomie tego, jak smakują i jak wyglądają. Pijąc je można jeszcze bardziej cieszyć się chwilą i delektować wybornym smakiem.

Uważamy, że Browar Zamkowy Cieszyn to miejsce magiczne, chcemy się dzielić jego pięknem i unikalnym klimatem, wynikającym z wielowiekowej, rzemieślniczej tradycji warzenia piwa. Zapraszamy do odkrywania Browaru i piw, które w tym browarze powstają.

Źródło: Browar Zamkowy Cieszyn

Czytaj także

 0