Bielmar to w pełni polska spółka z polskim kapitałem. Jak to się stało, że niemal 30 lat temu udało się przekształcić firmę w taki sposób?
W latach 90 jako polska firma podjęliśmy się prywatyzacji, czyli wykupienia majątku od Państwa. Sprywatyzowaliśmy się w roku 1994 jako spółka pracownicza, ponieważ to pracownicy oraz m.in. współpracujący w tamtym okresie z firmą rolnicy wykupili udziały Zakładów Tłuszczowych.
Taki stan własnościowy trwa do dziś, a my jako pracownicy spółki jesteśmy bardzo dumni z faktu, że każdego dnia możemy dokładać swoją cegiełkę na rzecz w pełni polskiej firmy, której kapitał ulokowany jest na terenie naszego kraju. – oznaczone jako cytat.
Rynek spożywczy w ostatnich latach nie jest łatwym polem do działania, ale Bielmar radzi sobie całkiem dobrze. Jak Wam się to udaje?
Od wielu lat jesteśmy jednym z największych producentów margaryn, olejów i tłuszczów roślinnych w Polsce. Ale to fakt, jesteśmy bardzo zadowoleni z ostatniego roku i wyników jakie osiągnęliśmy.
Do naszych sztandarowych marek takich jak Palma i Śniadaniowa już pełnoprawnie dołączył także Olej Beskidzki, który ma ogromną tradycję sięgającą lat 20-tych ubiegłego wieku, ale to dopiero właśnie w minionym roku pokazał się Polakom na szerszą skalę.
Muszę zaznaczyć, że dobre wyniki nie biorą się znikąd, popularność naszych produktów to efekt ich wysokiej jakości oraz niemałego nakładu pracy jaki wszyscy pracownicy Bielmaru wkładają w realizację oczekiwań konsumentów.
Rok 2023 jest wyjątkowy dla Firmy Bielmar – obchodzicie Państwo pewien jubileusz. Czy może Pan powiedzieć coś więcej?
Rok 2023 to jubileusz naszego sztandarowego produktu – kultowej Palmy w złotym opakowaniu. Jesteśmy dumni, że ten produkt na przestrzeni lat zyskał tak wielką popularność wśród konsumentów i gości w naszych kuchniach już od pięciu dekad.
Na rok jubileuszowy przygotowaliśmy w związku z tym nowe, odświeżone opakowanie, które spotkało się z bardzo dobrym przyjęciem wśród konsumentów. Nie oznacza to jednak, że coś zmienia się z samą Palmą. Nasza tradycyjna receptura to wciąż najwyższej jakości składniki, 80% tłuszczu, brak konserwantów oraz dodatek ukwaszonego mleka. Dzięki temu wszystkiemu Palma jest tak doceniana w całym kraju.
