Hossa bessa

Hossa bessa

Mięso zdrożeje przez nowe podatki?
Mięso zdrożeje przez nowe podatki? / Źródło: Ben Shread, 123rf

Ognisko za milion

55-letni Kanadyjczyk Bruce McConville spalił milion dolarów w gotówce, byleby tylko nie dzielić się pieniędzmi z byłą żoną. Tak przynajmniej twierdził przed kanadyjskim Sądem Najwyższym, do którego trafił już rozwód pary z Ottawy. Za plecami swojej eks McConville miał spieniężyć nieruchomości i biznesy, a uzyskane banknoty spalić w dwóch wielkich ogniskach. Sędzia nie dał wiary tej historii i wsadził McConville’a na 30 dni do aresztu, żeby przemyślał swoją wersję zdarzeń.

Podatkowa rzeźnia

Mówiło się już o podatku od małpek, cukru, suplementów diety. Teraz pojawił się pomysł wprowadzenia podatku mięsnego. Na ten temat debatował w zeszłym tygodniu Parlament Europejski. Eurodeputowani chcą opodatkować branżę mięsną, bo ta ich zdaniem tragicznie wpływa na środowisko. Według nich nowy podatek zmniejszyłby emisję CO2 nawet o 120 mln ton rocznie. To 3 proc. całej unijnej emisji. Cieszą się ekolodzy i wegetarianie. Wściekli są producenci, którzy już zapowiadają, że wraz z wprowadzeniem nowego podatku przeniosą się z produkcją poza Unię. Po wprowadzeniu podatku cena wołowiny wzrosłaby o ponad 20 zł za kilogram. Wieprzowina o ponad 15 zł, a drób o 7 zł za kilogram. Nowa danina miałaby wejść w życie w 2022 r.

Cytat tygodnia

„Amerykanie są dobrze odżywieni” – tymi słowami premier Wielkiej Brytanii Boris Johnson argumentował, że warto wpuścić na Wyspy produkowaną wedle innych standardów amerykańską żywność

Liczba tygodnia

3013 zł na rękę będzie mógł zarobić od marca początkujący kasjer w Lidlu. To więcej, niż zarabia dzisiaj lekarz stażysta, nauczyciel czy urzędnik z doświadczeniem.

Okładka tygodnika WPROST: 7/2020
Artykuł został opublikowany w 7/2020 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:

Czytaj także

 0