Chiny: ciasto z IKEI i czekolada Nestle zniszczone. Nie spełniały norm

Chiny: ciasto z IKEI i czekolada Nestle zniszczone. Nie spełniały norm

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu)Źródło:FreeImages.com
Na polecenie władz Chin zniszczono kilka ton żywności produkcji m.in. Nestle i Kraft, niespełniających norm jakości.
Decyzję o zniszczeniu żywności podjęła chińska Generalna Administracja Kontroli Jakości, Inspekcji oraz Kwarantanny. Powodem zniszczenia produktów było naruszenie norm jakości.

Zniszczono niespełna dwie tony migdałowego ciasta, sprowadzonego przez szwedzką sieć IKEA. Kontrola wykazała, że w cieście było zbyt wiele bakterii z grupy coli. Rzeczniczka IKEI oświadczyła, że produkt został zutylizowany w listopadzie i grudniu 2012 r., a firma dowiedziała się o tym 5 marca. Według rzeczniczki, podejrzane ciasto nie trafiło do sklepów IKEA w Chinach. Szwedzki koncern oświadczył, iż bada, czy ciasto migdałowe powinno zostać wycofane ze sklepów sieci w pozostałych państwach.

Na polecenie chińskich władz zniszczono także serki topione firmy Kraft oraz prawie trzy tony czekolady Nestle, która zawierała zbyt dużo sorbitolu - substancji słodzącej, która w nadmiernych ilościach może powodować niestrawność.

W ostatnich latach po serii skandali w Chinach zaostrzono kontrole jakości żywności.

zew, jckspaqj.aqsiq.gov.cn