Piwo z deszczówki, czyli pomysł na połączenie przyjemnego z pożytecznym

Piwo z deszczówki, czyli pomysł na połączenie przyjemnego z pożytecznym

Rainbeer
Rainbeer Źródło: Facebook / Rainbeer
Jak wykorzystać deszczówkę? Ostatnio Wrocław namawiał mieszkańców miasta to korzystania ze specjalnych pojemników, w których zmagazynowaną wodę, będzie można sprzedać. Na ciekawy pomysł wpadła także grupa mieszkańców Amsterdamu. Z wody deszczowej produkują piwo.

Rainbeer to mieszczący się w Amsterdamie browar, który postanowił produkować swoje piwo z deszczówki. Dobra woda to zdaniem piwowarów jeden z najważniejszych składników udanego piwa. Holendrzy postanowili nie wykorzystywać wody źródlanej, o którą w mieście byłoby ciężko. Jeden z głównych składników swojego trunku, pozyskiwać będą... z dachu budynku.

instagram

Piwo z deszczówki

Joris Hoebe i Wietse Vissera postanowili, że wpiszą się w coraz bardziej popularny trendy ochrony przyrody i odpowiedzialnego korzystania z zasobów naturalnych. Czerpiąc wodę z deszczu, chcieli zwrócić uwagę na postępujące zmiany klimatyczne. Jako że browar działa przez cały rok, zimą piwo wytwarzane jest z roztopionego śniegu. Obecnie browar wytwarza pięć rodzajów piw: Code Blond, Zoere Stoever, Yung Bok, Koude Snuffel oraz Parapluvius.

Deszczówka zbierana i magazynowana jest dzięki specjalnej konstrukcji, która powstała na dachu browaru. Zebrana w ten sposób woda trafia do kadzi stojących wewnątrz budynku i staje się podstawą do produkcji pięciu rodzajów piwa.

Źródło: Rainbeer / mambiznes.pl