Stek z kalafiora? Te wegetariańskie dania zachwycą nawet mięsożerców

Stek z kalafiora? Te wegetariańskie dania zachwycą nawet mięsożerców

Dodano: 
Kalafior
Kalafior Źródło: Unsplash / Jennifer Schmidt
Kalafior jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Kupimy go w każdym sklepie o dowolnej porze roku. Na ogół jesz go wyłącznie po ugotowaniu, a w dodatku z zasmażką z bułki tartej? Czas wprowadzić innowacyjne dania.

Badania potwierdzają, że codzienne spożywanie mięsa ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Dlatego w kuchni programu Sebastian Olma zdradził przepisy na alternatywne dania w wersji wegetariańskiej. Jak przygotować stek z kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

  • Sprzyja odchudzaniu i usprawnia metabolizm. W jednej filiżance kalafiora są 3 gramy błonnika, co stanowi 10 proc. dziennego zapotrzebowania. Ponadto błonnik pokarmowy przyspiesza przemianę materii i pomaga usunąć zbędne złogi z jelit. Badania wykazują, że dieta bogata w warzywa bogate w błonnik, jak kalafior, wiąże się z mniejszym ryzykiem wielu chorób, w tym chorób serca, raka i cukrzycy. Kalafior, dzięki dużej zawartości sycącego błonnika, może automatycznie zmniejszyć liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia, co jest ważnym czynnikiem kontroli masy ciała.
  • Chroni przed wolnymi rodnikami. Kalafior jest bogatym źródłem cennych przeciwutleniaczy, które skutecznie przeciwdziałają wolnym rodnikom. Podobnie jak inne warzywa kapustne, kalafior jest szczególnie bogaty w glukozynolany i izotiocyjaniany, dwie grupy przeciwutleniaczy, które spowalniają wzrost komórek nowotworowych.
  • Wspiera pracę mózgu. Kalafior jest bogaty w cholinę, substancji, której wielu ludziom brakuje. Jest zaangażowana w wiele procesów zachodzących w organizmie i działa zapobiegając kilku chorobom.
  • Może hamować rozwój raka. Sulforafan jest szczególnie pomocny w hamowaniu rozwoju raka poprzez hamowanie enzymów zaangażowanych w rozwój nowotworów. Może również przyczynić się do obniżenia wysokiego ciśnienia krwi i utrzymania zdrowych tętnic.
  • Może być ciekawym urozmaiceniem w codziennym menu. Kalafior może zastąpić zboża i rośliny strączkowe w wielu przepisach, co jest świetnym sposobem na zjedzenie większej ilości warzyw lub stosowanie diety niskowęglowodanowej.

Istnieje wiele sposobów na dodanie kalafiora do diety. Może być spożywany na ciepło lub na surowo i stanowi doskonały dodatek do niemal każdego dania.

Czytaj też:
15 mitów o prawidłowym żywieniu. Jak wielu z nich ulegasz?