Zamawiasz dietę pudełkową? To może być przełom w jej „serwowaniu”

Zamawiasz dietę pudełkową? To może być przełom w jej „serwowaniu”

Opakowania z buraków
Opakowania z buraków
Sonia Jaśkiewicz znalazła sposób, jak twórczo wykorzystać produkty uboczne powstające w procesie wysładzania cukru, które stanowią jeden z największych odpadów w polskim rolnictwie. Zresztą nie tylko w polskim. Co roku w Europie powstaje około 20 milionów ton wysłodków buraczanych. Jest szansa, że już niebawem służyć one będą do produkcji m.in. biodegradowalnych naczyń.

Ponad rok temu Mariusz Szczygieł postanowił pokazać, a w zasadzie policzyć, ile opakowań po diecie pudełkowej zostało w jego domu. Plastikowych opakowań. Wynik robił wrażenie: 260 plastikowych prostokątnych pojemników czarnych i 80 okrągłych przezroczystych z 80 przykrywkami. Do tego plastikowe sztućce. Pisarz zobowiązał się nawet publicznie, że nigdy więcej nie zamówi jedzenia w plastiku.

Takich jak on, konsumentów świadomych zagrożeń wynikających z faktu, że plastik nas zalewa, a przy okazji zabija życie, choćby w oceanach, jest coraz więcej.

Właśnie ich powinien zainteresować projekt Soni Jaśkiewicz, absolwentki School of Form Uniwersytetu SWPS, która stworzyła startup Waste Lab. I zamierza z odpadów po burakach robić biodegradowalne opakowania. Choćby takie, w których mogłyby być serwowane, tak popularne dziś diety pudełkowe.

Artykuł został opublikowany w 35/2020 wydaniu tygodnika e-Wprost.

Archiwalne wydania Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

 0

Czytaj także