IKEA wycofuje dwie partie pieczywa chrupkiego. GIS alarmuje o tlenku etylenu

IKEA wycofuje dwie partie pieczywa chrupkiego. GIS alarmuje o tlenku etylenu

Sezam, zdj. ilustracyjne
Sezam, zdj. ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Swapan Photography
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu pieczywa chrupkiego Multigrain (wcześniej: Flerkorn), które można było kupić w sklepach IKEA. Powodem jest wykrycie tlenku etylenu w sezamie w tych produktach.

25 stycznia na stronach Głównego Inspektoratu Sanitarnego przekazano informację o wycofaniu dwóch partii produktu pieczywa chrupkiego (Multigrain Crispbread, wcześniejsza nazwa Flerkorn), które można było nabyć w sklepach IKEA. Chodzi o partie o numerze 3067203 z datą minimalnej trwałości 13.02.2021 i 30.03.2021.

Powodem wycofania pieczywa jest wykrycie tlenku etylenu w sezamie, który znajduje się w produkcie. Jak pisze GIS: „Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie i wprowadzanie na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone”.

Dwie partie pieczywa chrupkiego z Ikei wycofane. Zalecenia GIS

GIS w związku z wykryciem tlenku etylenu zaleca wszystkim osobom, które posiadają wskazane partie produktu, by nie spożywały pieczywa Multigrain Crispbread z partii o numerze 3067203.

IKEA zablokowała już część wymienionych produktów w magazynie, a pozostałą wycofuje od klientów, informacje na ten temat zamieszczona na stronach firmy. Z kolei inspekcja sanitarna monitoruje cały proces wycofywania, który prowadzi firma.

Źródło: WPROST.pl