Do Polski trafiają produkty innej jakości niż do krajów UE

Do Polski trafiają produkty innej jakości niż do krajów UE

Coca Cola
Coca ColaŹródło:Pixabay / Dimhou
Raport Komisji Europejskiej nie pozostawia wątpliwości, że do Polski trafiają produkty innej jakości względem krajów UE. Czy gorszej, to już kwestia dyskusyjna.

Badania wykonane zostały przez Wspólne Centrum Badawcze (Joint Research Centre, JRC) przy Komisji Europejskiej. Z raportu po nich wynika, że 10 na 20 podstawowych produktów żywnościowych różniło się między sobą w zależności od tego, gdzie były sprzedawane.

Wszystko zaczęło się w 2016 roku. Wówczas organizacje konsumenckie i stosowne urzędy z unijnych państw wchodu Europy zaalarmowały Komisję Europejską, że na wspólnym rynku są produkty, których skład, smak i właściwości różnią się w zależności od tego, gdzie trafiają. Te organizacje pochodziły z Czech, Polski, Chorwacji, Litwy, Węgier i Słowacji. Komisja Europejska zadeklarowała, że podejmie stosowne działania.

Pierwszy raport: różnice są

I podjęła. Pierwszy raport Wspólnego Centrum Badawczego przy Komisji Europejskiej został opracowany w 2019 roku. Okazało się, że składem, smakiem i właściwościami różniło się aż 1/3 produktów na rynkach UE, które były produkowane przez te same firmy i sprzedawane pod tą samą marką.

Teraz wzięto pod uwagę kolejne 20 produktów żywnościowych. Wnioski okazały się podobne. W zależności od kraju, produkty były inne. Tak stwierdzono w przypadku 10 produktów na 20. W niektórych, jak płatki śniadaniowe, wykrywano inną zawartość cukru, co przekładało się na smak. W innych, np. napojach gazowanych, na inny smak wpływ miało zastosowanie słodzików w miejsce cukru. Co ciekawe, nie było zależności geograficznej między składem produktów. Produkty różnej jakości trafiały w różne miejsca losowo, a nie tak, że do jednych miejsc „lepsze”, a do innych „gorsze”.

Słodsza Coca-Cola i ciemniejsze płatki

Jak wynika z raportu w Polsce sprzedawane były produkty innej jakości. Np. badana polska Coca-Cola była słodsza i intensywniejsza od łotewskiej. Tymczasem w Hiszpanii, Danii i Polsce była ona mniej kaloryczna niż na Węgrzech czy na Słowacji. Jogurt Activia Danone w Niemczech i Holandii był bardziej kremowy i kwaśniejszy, a np. w Belgii i Chorwacji słodszy.

Zbadano piwo Desperados o smaku tequili, w Polsce było ono wyraźnie bardziej gorzkie. Z kolei herbata Fuze Tea w Polsce była ciemniejsza i smakowała ciemnymi owocami, a w Niemczech była jaśniejsza i smakująca owocami jasnymi. Różnice stwierdzono też w przypadku paluszków rybnych Iglo (różna panierka), płatków Kellogg’s (różna jasność) i innych produktów.

Komisja Europejska będzie walczyć z różnicą jakości

Teraz Komisja Europejska zamierza to zmienić. W 2021 roku przeznaczy 1 mln euro na wsparcie organizacji konsumenckich w badaniu jakości produktów.

Jak skomentowała raport komisarz UE ds. wartości Vera Jourova: – Nie ma zgody na nieuzasadnione różnicowanie produktów w UE. Dlatego wzmacniamy nasze przepisy konsumenckie. Te regulacje muszą być pilnie przestrzegane – powiedziała. Komisarz UE ds. sprawiedliwości Didier Reynders dodał: – Konsumenci (…) nie powinni być wprowadzani w błąd przez takie same lub podobne opakowania sugerujące, że zawierają ten sam produkt, kiedy w rzeczywistości tak nie jest. To nieuczciwe i sprzeczne z prawem UE.

Czytaj też:
Nowe etykiety na sprzęt AGD i RTV. Co z nich można wyczytać?