GIS ostrzega przed partią jajek z Biedronki. „Salmonella Enteritidis”

GIS ostrzega przed partią jajek z Biedronki. „Salmonella Enteritidis”

Jajka, zdjęcie ilustracyjne
Jajka, zdjęcie ilustracyjne / Źródło: Pixabay / wilkoszenator
GIS wydał komunikat, w którym informuje o Salmonelli Enteritidis „na powierzchni skorupek oraz w treści jaj” z Biedronki. Podano numer partii kwestionowanego produktu.

„Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt –Jaja świeże L Moja Kurka
  • Najlepiej spożyć przed: 17.09.2021
  • Numer partii: 17/09/2021 PSK 98
  • Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306
  • Producent: Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew Będlewo, Zakład Pakowania Jaj Zaparcin PL30215904WE
  • Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

GIS ostrzega przed partią jajek z Biedronki

W dalszej części komunikatu GIS informuje o działaniach podjętych przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli. „Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformowało odbiorców. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych” – czytamy. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, nadzorujący producenta kwestionowanych jaj, w ramach postępowania pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą kwestionowane jaja.

Jednocześnie GIS wydał zalecenia dla konsumentów. „Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami” – podano.

Czytaj też:
Polacy kupują głównie w dyskontach. Osiedlowe sklepy bez szans

Źródło: WPROST.pl / gov.pl/web/gis
 0

Czytaj także