Jedzenie bez GMO. Ministerstwo przygotowało specjalną ustawę

Dodano:
Zdrowy posiłek Źródło: Pexels / Ella Olsson
Niedługo w jasny i prosty sposób dowiemy się, która żywność kupowana przez nas w sklepach jest wolna od genetycznej modyfikacji.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zakończyło właśnie prace nad projektem ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Prace nad nią trały długo, bo od 2017 roku. Czyli dwa lata. Jej projekt był bowiem dwukrotnie szeroko konsultowany publicznie. W ramach konsultacji zgłoszono przy tym szereg propozycji rozwiązań, które miały znaczący wpływ na końcowy kształt ustawy.

– Ustawa jest odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, których zdecydowana większość podchodzi z rezerwą do stosowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych, zwłaszcza w produkcji żywności. Polacy chcą mieć 100 proc. pewność, że nabywane przez nich produkty spożywcze nie zawierają w swoim składzie GMO lub też, że w procesie ich produkcji nie stosowano GMO – tłumaczy biuro prasowe Ministerstwa.

Kto będzie mógł skorzystać z nowego prawa? Producenci, którzy przygotowują żywność:

  • pochodzenia roślinnego, ale tylko taką, która ma odpowiedniki modyfikowane genetycznie dopuszczone do obrotu na rynku UE (kukurydza, rzepak, soja, burak cukrowy),
  • pochodzenia zwierzęcego uzyskana ze zwierząt lub od zwierząt karmionych paszami „bez GMO”,
  • wieloskładnikową, która zawiera co najmniej 50% składników kwalifikujących się do oznakowania,

Do powyższej żywności dołączyć mogą producenci pasz.

Ustawa szczegółowo określa także wymagania wobec każdej z wymienionych grup produktów oraz formy ich oznakowania. Wprowadzone przy tym będzie identyczne znaki graficzne zawierające oznaczenia słowne:

  • „bez GMO” – w przypadku żywności pochodzenia roślinnego oraz pasz,
  • „wyprodukowane bez stosowania GMO” – w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego i żywności wieloskładnikowej, w której znajdą się składniki pochodzenia zwierzęcego

Znakowanie „wolne od GMO” będzie dobrowolne.Nowe przepisy wprowadzą również kary za fałszowanie informacji o żywności. Kary będą groziły ponadto za brak dokumentów bądź nie przeprowadzanie badań laboratoryjnych.

Nowe regulacje mają wzmocnić konkurencyjność polskich artykułów rolno-spożywczych. Przepisy ustawy wejdą w życie 1 stycznia 2020 roku.

Źródło: Wprost
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...