GIS ostrzega: Wykryto salmonellę w maśle. Nakazano wycofanie produktu z rynku
W czwartek 29 października Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w jednej z pięciu badanych próbek masła. Chodzi o produkt Masło Extra Lumiko w opakowaniach 200 g, numer partii 17.11.2020 051 13:06 z terminem przydatności do spożycia 17.11.2020. Mięso wyprodukowano w zakładzie Lumiko Sp. z o.o. w Łukowie.
Salmonella w maśle. Produkt wycofany
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną, która nadzoruje producentów masła. Trwa postępowanie wyjaśniające mające na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia.
Dodatkowo sanepid poinformował producenta o konieczności wycofania produktu z rynku. Polecono także wykonanie badań w kierunku obecności bakterii salmonella we wszystkich partiach produktu Masło 82% będących pod nadzorem producenta.
Swoje wyjaśnienie opublikował producent. „Lumiko Sp z o.o. oświadcza, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach. Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej. Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu” – czytamy. „Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy pałeczek Salmonelli nie stwierdzono. Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy” – dodano.
Salmonella w maśle. Ostrzeżenie GIS
GIS informuje, że nie należy spożywać masła ze wspomnianej partii produktu. „W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – czytamy w komunikacie.