Unilever bezpłatnie udostępni patenty, bo chce zachęcić konkurentów do zmiany procesów produkcyjnych

Dodano:
Lody Źródło: Pixabay
Producent lodów Algida czy Big Milk chce zachęcić konkurentów do delikatnych zmian produkcyjnych, dzięki którym lody nie będą wymagały mrożenia w temperaturze -18 stopni. Koncern udzieli bezpłatnej, niewyłącznej licencji na 12 patentów na modyfikację receptur lodów.

Działania na rzecz ochrony środowiska mogą być realizowane małymi krokami. Większość lodów wymaga przechowywania w temperaturze -18 stopni. Unilever, producent takich lodów jak Algida czy Big Milk, opracował sposób, by bez uszczerbku dla ich właściwości przechowywać lody w temperaturze -12 stopni.

Unilever udostępnił 12 patentów

Dlaczego to ważne? Jak wyjaśnia serwis Wirtualne Media, Unilever przeprowadził badania w Colworth, Globalnym Centrum Badań i Rozwoju Lodów Unilever, a także dwa programy pilotażowe, które dowiodły, że zamrażarki wytwarzające wyższą temperaturę -12℃. pobierają o 25 proc. mniej energii elektrycznej, co czyni je mniej uciążliwymi dla środowiska i tańszymi w eksploatacji.

Chcąc wskazać konkurencji, jak produkować lody, które nie wymagają mrożenia w -18 stopniach, korporacja udostępniła licencję na 12 bezpłatnych patentów.

– Mamy nadzieję, że dzięki naszej bezpłatnej licencji na patenty modyfikujące receptury lodów, nasi partnerzy w obrębie całego sektora będą pracować nad rozwiązaniem problemu emisji dwutlenku węgla. Wierzymy, że dzięki współpracy możemy zmniejszyć wpływ łańcucha chłodniczego na środowisko, jednocześnie dalej dostarczając najwyższej jakości produkty, które nasi konsumenci uwielbiają – powiedział Andy Sztehlo, dyrektor ds. badań i rozwoju lodów w firmie Unilever.

Źródło: Wirtualne Media
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...