Konsensus w sprawie win owocowych

Dodano:
Jest zgoda na etykietowanie win pochodzenia niewinogronowego jako "wina owocowe" - powiedział minister ds. rolnictwa Portugalii (sprawującej przewodnictwo w UE) Jaime Silva.

"To już nie jest problem. Konsensus został osiągnięty. Zgodziliśmy się, żeby etykietować te produkty (wytwarzane na bazie innych owoców niż winogrona - PAP) jako wina owocowe" - powiedział Silva po posiedzeniu ministrów rolnictwa państw UE w Brukseli.

Zapowiedział, że portugalskie przewodnictwo przygotuje teraz konkretne poprawki do projektu Komisji Europejskiej, aby w grudniu na kolejnym posiedzeniu ministrów rolnictwa "27" zostało przyjęte formalne porozumienie. "Komisja Europejska jest elastyczna w tej sprawie" - zaznaczył Silva.

W wyjściowej, przedstawionej w lipcu propozycji reformy sektora winnego, Komisja Europejska zaproponowała, by winem można było nazywać tylko alkohol wyprodukowany z winogron. To oznaczałoby zakaz nazywania winem popularnych w Polsce win owocowych, co dotychczas było możliwe na mocy unijnego rozporządzenia z 1999 roku. Poza Polską zaprotestowały Niemcy, Szwecja i inne kraje Europy Wschodniej i Północnej, gdzie wina owocowe mają swoją wielowiekową tradycję.

"Dla kilku krajów był to problem" - przyznał minister Silva.

Już na początku listopada, zdając sobie sprawę z opozycji wielu państw UE, KE zaczęła łagodzić swoje stanowisko, twierdząc, że "jest otwarta na nowe propozycje i gotowa na pragmatyczny kompromis".

Wśród nierozwiązanych kwestii dotyczących reformy rynku wina pozostaje natomiast wzbogacanie wina cukrem (szaptalizacja), co także jest w interesie nielicznych polskich producentów wina gronowego na południu Polski. To zabieg stosowany podczas produkcji wina dla zrekompensowania niedostatku słońca. Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie zakazu szaptalizacji.

ab, pap

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...