Plastik i tektura są ze sobą komplementarne
Jak ważną rolę odgrywają opakowania w branży spożywczej?
Opakowania pełnią kluczową rolę w łańcuchu dostaw, ponieważ odpowiadają za bezpieczeństwo żywności, bezpieczeństwo transportu i jednocześnie pełnią funkcję marketingową. Jeśli są źle zaprojektowane – mogą stać się problematycznym odpadem i dlatego na branży opakowaniowej ciąży naprawdę duża odpowiedzialność. W DS Smith wychodzimy naprzeciw potrzebom klientów i oferujemy opakowania spełniające najbardziej surowe wymagania. Właśnie dlatego jako pierwsi opracowaliśmy i stosujemy Wskaźniki Projektowania dla Obiegu Zamkniętego (Circular Design Metrics) pozwalające nam lepiej zarządzać cyklem życia opakowań i minimalizować ich wpływ w oparciu o 8 parametrów środowiskowych, m.in. takich jak emisja CO2, możliwość recyklingu czy zawartość odnawialnych surowców.
Jak to działa? Np. w oparciu o wyżej wymienione wskaźniki po naszym audycie dla dużej firmy przetwórstwa mięsnego zastosowaliśmy cieńszą, ale równie trwałą tekturę, co pozwoliło ograniczyć emisję CO2 o 290 ton rocznie. Jednocześnie koszty magazynowania, obsługi i transportu uległy obniżeniu o 25 proc. dzięki zmniejszeniu liczby palet wykorzystywanych w zaopatrzeniu i dostawach. Trzeba tu podkreślić, że to tylko jeden z wielu przykładów optymalizacji, które robimy każdego dnia.
Mówi się ostatnio sporo o zastąpieniu opakowań plastikowych opakowaniami tekturowymi, jednak nie jest to proste w branży spożywczej. Jakie jest podejście waszej firmy do tej kwestii?
W DS Smith uważamy, że opakowania plastikowe i tekturowe są komplementarne, a oba rozwiązania mają swoje zalety, ale i wyzwania. Ważnym jest rozpatrywanie atutów lub wad opakowań w kontekście całego łańcucha dostaw. Regulacja PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation), która zacznie obowiązywać od sierpnia przyszłego roku, ma na celu zamknięcie obiegu opakowań m.in. poprzez rezygnację z opakowań tam, gdzie to możliwe, zmniejszanie masy wytworzonych odpadów, ponowne użycie oraz recykling. Do tej pory było to spójne z programem UE „od pola do stołu” (Farm to Fork). Myślę, że podpisana umowa z obszarem Mercosur ponownie otworzy dyskusję o PPWR. Na co dzień firmy muszą opracowywać nowe rozwiązania optymalne środowiskowo i kosztowo. Widzimy w tym szansę, aby wprowadzać jeszcze więcej innowacji z tektury falistej dla branży spożywczej.
Czym tak naprawdę jest innowacyjne podejście według DS Smith?
W przypadku branży spożywczej konsumenci poszukują bardziej zrównoważonych rozwiązań opakowaniowych i intuicyjnie preferują opakowania oparte na papierze. Dlatego producenci bardzo intensywnie szukają możliwości wprowadzenia nowych rozwiązań, które spełnią wymagania klientów. Ciekawym przykładem jest m.in. branża napojów, w której trzeba mieć na uwadze połączenie bezpieczeństwa produktów i funkcjonalności.
Ma pani jakiś przykład?
Przykładem innowacyjnych rozwiązań, które opracowaliśmy dla naszych klientów, jest DS Smith Lift Up. To kartonowy uchwyt do wielopaków butelek, nadający się w 100 proc. do recyklingu, który stanowi alternatywę dla plastikowych opakowań zbiorczych. Opakowanie zostało wdrożone m.in. przez Coca-Cola HBC w Austrii. Innym przykładem jest DS Smith Round Wrap, czyli opakowanie zbiorcze z tektury falistej na butelki, które opracowaliśmy wspólnie z Carlsberg Polska. To rozwiązanie charakteryzuje się zaokrąglonymi narożami, co pozytywnie wpływa np. ograniczenia zużycia folii przy paletyzacji. Round Wrap umożliwia również zastosowanie grafiki na narożach, co zwiększa obszar komunikacji marketingowej z konsumentem. Te przykłady obrazują, że można tworzyć opakowania, które spełniają wymogi GOZ, a równocześnie są funkcjonalne i wizualnie atrakcyjne.
Autor: Andrzej Konieczny