Ceny są za wysokie. Produkcja drobiu się nie opłaca

Pod koniec ubiegłego roku producenci kurczaków dostawali ok. 3,20-3,30 zł za kilogram. Tuszki patroszone kurcząt sprzedawano zaś średnio po ok. 5 zł za kg. Rok wcześniej za żywiec płacono ok. 3 zł/kg, a za tuszki nieco ponad 5 zł/kg. Prezes KRD poinformował, że w ubiegłym roku firmy sprzedały za granicę ok. 400 tys. ton mięsa drobiowego; rok wcześniej eksport tego produktu był na poziomie 340 tys. ton. Największym odbiorcą są Niemcy, gdzie trafia ok. 35-37 proc. całego eksportu tego produktu. Nasi zachodni sąsiedzi kupują głównie gęsi, ale także filety z kurczaków i indyków. Odnosząc się do cen uzyskiwanych przez polskich eksporterów, Paczkowski powiedział, że przy przeliczniku 1 euro - ok. 4 zł ceny te pokrywają koszty produkcji.
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa, w pierwszym półroczu ubiegłego roku Polak przeciętnie zjadał 1,5 kg mięsa drobiowego miesięcznie. W porównaniu z rokiem 2009 spożycie wzrosło o 1 proc. Według szacunków, w całym 2010 r. zjedliśmy 24,5 kg drobiu na osobę. Jednak - jak obliczył GUS - wzrost nie dotyczy wędlin drobiowych. Ich konsumpcja od dłuższego czasu jest na stałym poziomie ok. 20 dkg miesięcznie na osobę.pap, ps