Rakotwórcza sól w sosie sojowym
Z badań laboratoryjnych roztworu soli, użytej do produkcji sosu sojowego wynika, że zawiera ona azotyny, które mają silne właściwości rakotwórcze. Śledztwo wykazało, że producent sosu sojowego - do chwili wykrycia afery - wprowadził do produkcji 760 ton szkodliwej substancji. Do przestępstwa doszło, bo producent chciał w ten sposób obniżyć koszty produkcji.
Dotąd zatrzymano 1000 kartonów sosu sojowego, który był przygotowany do sprzedaży. Sprawdzono również kadzie i zbiorniki z sosem w przetwórni. Wszystkie zawierały szkodliwą sól. Z oświadczenia policji wynika, że 65 kartonów sosu sojowego, który zawiera szkodliwe związki znalazło się już w obiegu handlowym na lokalnym rynku.
Spożycie 0,3–0,5 grama tych związków powoduje silne zatrucie, a 3 gramy to dawka śmiertelna. Azotyny są szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Zjedzenie pokarmów zawierających tę truciznę może doprowadzić do patologii ciąży i uszkodzenia płodu.
ja, PAP