Zachodniopomorskie zarobi na wojennym chlebie

Dodano:
Chleb wiejski wojenny został produktem regionalnym (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Chleb wiejski wojenny wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - poinformowały służby prasowe Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego. To 16. produkt z woj. zachodniopomorskiego na tej liście.

Receptura chleba żytniego powstała podczas II wojny. Dzięki dodanym do pieczywa ugotowanym ziarnom żyta jest on wilgotny i elastyczny, zachowuje świeżość przez tydzień. Pierwszym etapem wyrobu tego pieczywa jest przygotowanie w glinianym naczyniu zakwasu z mąki żytniej i wody. Następnie gotuje się ziarna żyta, które łączy się z zaczynem, mąką żytnią i solą. Po wyrobieniu ciasta zostawia się je do wyrośnięcia - nie mniej niż godzinę. Później ciasto wkłada się do podłużnych, blaszanych form i piecze w temperaturze 200 stopni C przez ok. godzinę.

W 2009 r. produkt ten doceniło jury konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” przyznając drugie miejsce w kategorii "Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego". Aby produkt uzyskał status regionalny musi spełniać wiele warunków, m.in. powstawać z wykorzystaniem tradycyjnych metod, które są używane od co najmniej 25 lat.

Wnioski o wpisanie na listę produktów tradycyjnych kierowane są do marszałków województw, którzy wysyłają je do ministra rolnictwa, to resort decyduje o wpisaniu na listę. Na liście produktów regionalnych z woj. zachodniopomorskiego, obok chleba wiejskiego wojennego, jest także m.in. paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, kiszka szwedzka czy miody przelewickie.

jl, PAP

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...