Polska domaga się dopłat do eksportu wieprzowiny
Polska chce, by Bruksela wprowadziła dopłaty do wieprzowiny, ponieważ cena żywca spadła od września o niemal złotówkę za kilogram, a cena mięsa z uboju spadła do poziomu 4,70 zł za kilogram (zdaniem Macieja Kalinowskiego z Podlaskiego Zrzeszenia Producentów Trzody Chlewnej poziom opłacalności produkcji to 5,80-6 zł ), co oznacza spadek od ubiegłego roku od kilkanaście procent.
Zdaniem ekspertów, niskie ceny wieprzowiny mogą doprowadzić do znacznego spadku pogłowia świń w Polsce.Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel uważa, że narzędzia służące wsparciu tego sektora ma w swoim ręku Komisja Europejska. Bruksela jednak odmawia wprowadzenia dopłat, chociaż zapewnia, że w przyszłości rozważy propozycję, a od stycznie może uruchomić dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Nasz Dziennik