Żywność będzie jeszcze droższa. CA: Szczyt w październiku
Analitycy nie mają wątpliwości co do najbliższych miesięcy. Inflacja będzie się dalej rozpędzać, analitycy Credit Agricole zwracają uwagę szczególnie na ceny żywności. Tylko ta kategoria produktów może w najbliższym czasie podrożeć nawet o 20 proc.
„Uważamy, że kolejne miesiące przyniosą dalszy wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych będący efektem przerzucania przez firmy z branży rolno-spożywczej rosnących kosztów produkcji na kolejne odcinki łańcucha dostaw. Jest to spójne z naszym scenariuszem, zgodnie z którym dynamika cen żywności osiągnie swoje maksimum lokalne w październiku br., przekraczając 20 proc. r/r, po czym będzie kształtować się w łagodnym trendzie spadkowym, przy założeniu, że tarcza antyinflacyjna zostanie utrzymana do końca 2023 r. W konsekwencji inflacja ogółem zwiększy się w 2022 r. do 14,2 proc. r/r wobec 5,1 proc. w 2021 r., a w 2023 r. obniży się do 9,0 proc.” – czytamy w "Makromapie" Credit Agricole Bank Polska "Sektor rolno-spożywczy zarabia na szoku kosztowym”
Mąka, cukier, mleko i mięso w górę
Z analiz banku wynika, że branże wytwarzające podstawowe produkty żywnościowe – cukier, produkty mleczne, mięso, oleje i tłuszcze czy mąka – były w stanie z nawiązką przerzucić rosnące koszty na kolejne odcinki łańcucha dostaw, wyłączając produkcję wyrobów piekarskich i mącznych, gdzie odnotowano umiarkowany wzrost udziału kosztów całkowitych w przychodach.
„Z kolei najsilniejszy wzrost udziału kosztów całkowitych w przychodach odnotowano w branżach 'przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków', 'przetwórstwo kawy i herbaty' i 'produkcja wyrobów piekarskich i mącznych', co oznacza, że w tych kategoriach szok kosztowy wymusza na firmach obniżki marży” – czytamy dalej.
Zła sytuacja się utrzyma
Credit Agricole Bank Polska oczekuje, że wysoka presja kosztowa utrzyma się w kolejnych kwartałach. „Wynikać będzie to przede wszystkim z oczekiwanego przez nas dalszego wzrostu cen energii. Dostrzegamy również ryzyko wzrostu cen środków produkcji wykorzystywanych w sektorze rolno-spożywczym, których produkcja zależy od dostępności gazu” – czytamy w raporcie.