Brud w nadmorskich smażalniach. Sanepid wlepia mandaty
Jak podaje pomorski sanepid, od początku roku urzędnicy przeprowadzili 135 w 118 smażalniach. To ponad 1/3 wszystkich tego typu lokali na Pomorzu. Jak przekazała PAP kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Katarzyna Waluszko, nieprawidłowości stwierdzono w 44 przypadkach.
Brud w smażalniach
Wśród nieprawidłowości, jakich kontrolerzy sanepidu doszukali się w pomorskich smażalniach, stwierdzono m.in. niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu, brak czystości bieżącej, środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych czy niewłaściwe warunki przechowywania żywności.
– Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tysiąca złotych – poinformowała Katarzyna Waluszko.
Donosy od klientów
Sanepid poinformował też, że w pomorskich smażalniach przeprowadzono siedem kontroli interwencyjnych, na wniosek zaniepokojonych klientów. Nieprawidłowości potwierdzono w pięciu przypadkach. Przyczynami zgłoszeń były m.in. dolegliwości żołądkowe, jakich klienci doświadczyli po zjedzeniu posiłku w lokalu.
Podczas przeprowadzania kontroli urzędnicy sprawdzają m.in. czystość pomieszczeń, w których przechowywane s produkty spożywcze, warunki do mycia i rozmrażania żywności oraz rąk pracowników, usuwanie odpadów żywnościowych, oraz standardy mycia naczyń. Kontrolowane są także daty przydatności do spożycia produktów, z których przygotowywane są posiłki.