Kosmiczna piwniczka z winem. Alkohol będzie dojrzewał rok na ISS

Kosmiczna piwniczka z winem. Alkohol będzie dojrzewał rok na ISS

Międzynarodowa Stacja Kosmiczna
Międzynarodowa Stacja Kosmiczna Źródło: Shutterstock / Vadim Sadovski
Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej już niedługo powstanie pierwsza, kosmiczna piwniczka z winami. W kosmos wysłane zostanie 12 butelek trunku. Celem jest sprawdzenie, jak stan nieważkości wpłynie na dojrzewanie wina.

Dwa znane start-upy z sektora kosmicznego Thales Alenia Space i Space Cargo Unlimited rozpoczęły współpracę z europejskimi uniwersytetami, której cele jest zbadanie, w jaki sposób obecność w przestrzeni kosmicznej wpływa na proces dojrzewania wina.

Rok w kosmosie

Dwanaście butelek wina zostanie wysłane na Międzynarodową Stację Kosmiczną przez NASA. Producent trunku nie zostanie podany, aby uniknąć podejrzeń, że jest to kampania marketingowa. W pierwszej kosmicznej piwniczce na wina, butelki leżakować będą przez cały rok, po czym wrócą na Ziemię. Po tym czasie eksperci porównają kolejne dwanaście butelek wyprodukowanych przez tego samego producenta i pochodzących z tych samych zbiorów. Różnicą będzie fakt, że te, przez rok dojrzewały w standardowej piwniczce na, a właściwie pod ziemią. Wyniki badań mają wpłynąć na sposoby magazynowania i konserwowania żywności.

Zdaniem naukowców biorących udział w eksperymencie, wino jest idealnym produktem do tego rodzaju badań. Zawiera ono bowiem bakterie i drożdże. Już wcześniej dzięki doświadczeniom prowadzonym na winie udało się wypracować, przełomową dla procesu konserwacji żywności pasteryzację.

Czytaj też:
Curiosity „zauważył” coś na Marsie. Po tym zdjęciu NASA zleciła dodatkowe testy

Opracował:
Źródło: telegraph.co.uk