Nuggetsy z kurczaka będą drukowane na biodrukarce 3D?

Nuggetsy z kurczaka będą drukowane na biodrukarce 3D?

Zestaw z KFC, zdjęcie ilustracyjne
Zestaw z KFC, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Unsplash / Aleks Dorohovich
Sieć KFC zaczęła współpracę z rosyjską firmą zajmującą się biologicznym drukiem 3D, aby spróbować wyprodukować nuggetsy w laboratorium. Sieć restauracji twierdzi, że to mięso przyszłości.

KFC stara się stworzyć pierwsze na świecie wyprodukowane w laboratorium nuggetsy, będące częścią koncepcji „restauracji przyszłości”. Sieć restauracji z kurczakami będzie współpracować z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions w celu opracowania technologii biodruku umożliwiającej „drukowanie” mięsa drobiowego z wykorzystaniem komórek kurczaka i materiału roślinnego.

KFC planuje dostarczyć firmie biorącej udział w biodruku składniki takie jak panierka i przyprawy, „aby udało się uzyskać charakterystyczny smak KFC” i będzie starać się odtworzyć smak i konsystencję prawdziwego kurczaka.

Warto zauważyć, że proces biodruku opisanego przez KFC wykorzystuje materiał pochodzenia zwierzęcego, więc wszelkie wyprodukowane nuggetsy nie byłyby wegetariańskie. KFC oferuje opcję wegetariańską w niektórych swoich restauracjach; w zeszłym roku jako pierwsza amerykańska sieć fast foodów przetestowała produkt z kurczaka na bazie roślin Beyond Meat, który planuje wprowadzić tego lata do większej liczby swoich lokalizacji.

Biodrukowane nuggetsy byłyby bardziej przyjazne dla środowiska w produkcji niż standardowe mięso z kurczaka, twierdzi KFC, cytując (ale nie odwołując się do) badanie przeprowadzone przez American Environmental Science and Technology Journal, które, jak twierdzi, pokazuje korzyści płynące z uprawy mięsa z komórek, w tym zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych i zużycia energii w porównaniu z tradycyjnymi metodami hodowli.

„Technologie biodruku 3D, początkowo szeroko stosowane w medycynie, obecnie zyskują na popularności w produkcji żywności, takiej jak mięso” – stwierdził Yusef Khesuani, współzałożyciel 3D Bioprinting Solutions w oświadczeniu ogłaszającym partnerstwo z KFC. „W przyszłości szybki rozwój takich technologii pozwoli nam na zwiększenie dostępności produktów mięsnych drukowanych w 3D i mamy nadzieję, że technologia stworzona w wyniku współpracy z KFC pomoże przyspieszyć wprowadzanie na rynek komórkowych produktów mięsnych”.

Biodruk 3D to powolny i pracochłonny proces. Chociaż nastąpiły obiecujące postępy w jego zastosowaniu w medycynie. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley pracujący nad procesem biodruku narządów ludzkich do przeszczepów zauważyli w zeszłym roku, że materiały biologiczne ulegały degradacji przed zakończeniem procesu. Ich metoda wymagała zamrożenia materiału biologicznego podczas drukowania. Eksperci są przekonani, że jest jeszcze długa droga, zanim biodrukowanie 3D będzie w stanie stworzyć funkcjonujące narządy dla pacjentów po przeszczepach.

KFC twierdzi, że jego biodrukowane nuggetsy będą dostępne do ostatecznych testów w Moskwie tej jesieni. W oświadczeniu nie podano szczegółowo, w jaki sposób proces testowany w Rosji różni się od innych wysiłków związanych z biodrukiem 3D, ale stwierdzono, że „nie ma innych dostępnych na rynku metod, które pozwoliłyby na tworzenie tak złożonych produktów z komórek zwierzęcych”. Brak informacji o tym, kiedy i czy wydrukowane nuggetsy będą dostępne w restauracjach sieci KFC.

Czytaj też:
Znalazła część mózgu w jedzeniu z KFC. „Może się tak zdarzyć”
Czytaj też:
„Dziękujemy, że jesteście!”. Pizza Hut, Starbucks, KFC i Burger King wspierają medyków. Ambasador USA zareagowała

Opracował:
Źródło: The Verge