Zerowy VAT na żywność. UOKiK sprawdza, czy sieci handlowe działają zgodnie z prawem
Inspektorzy Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów ruszyli z kontrolą w sieciach handlowych. Od 24 stycznia sprawdzają, czy sklepy przygotowują się do zmian cen, które mają nastąpić 1 lutego w efekcie wprowadzenia przez rząd zerowej stawki podatku VAT na produkty żywnościowe, które obecnie obowiązuje pięcioprocentowa stawka podatkowa.
Ceny żywności mają być niższe
Kontrola UOKiK ma na celu sprawdzenie, czy na tydzień przed wprowadzeniem zmian, sieci nie próbują np. sztucznie zawyżać cen, aby zaraz po wprowadzeniu nowych regulacji podatkowych, móc "obniżyć cenę" w taki sposób, aby de facto na tym nie stracić. Mechanizm przypomina ten, o którym często wspomina się w sezonach wyprzedażowych. Wielokrotnie pokazywano już tego typu praktyki np. w dużych sieciach handlujących artykułami RTV AGD. Teraz UOKiK stara się sprawdzić, czy podobnie nie zachowują się sklepy z żywnością.
– Monitoring cen przeprowadzony w tym tygodniu ma być podstawą do oceny, czy sklepy zastosowały się i w jakim zakresie do wytycznych dotyczących obniżki VAT na podstawowe artykuły żywnościowe – tłumaczy dla Dziennika Gazety Prawnej Małgorzata Cieloch, rzeczniczka UOKiK.
Obniżka podatków a paliwa z nieprawidłowościami
Już pod koniec tygodnia Izba ma przedstawić wynik podobnego badania związanego z obniżką VAT na paliwa z 23 do 8 proc. Rzeczniczka UOKiK przyznała, że nie może jeszcze zdradzić szczegółów raportu w tej sprawie, ale powiedziała, że „zostały wykryte nieprawidłowości”.