PKO Bank Polski współfinansuje branżę spożywczą
Artykuł sponsorowany

PKO Bank Polski współfinansuje branżę spożywczą

PKO BP, zdjęcie ilustracyjne
PKO BP, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / B. Godart
PKO Bank Polski jest w konsorcjum, które udzieli Zakładowi Przemysłu Mięsnego „Biernacki” wsparcia w zakresie finansowania bieżącej działalności operacyjnej i długofalowych inwestycji rozwojowych. Wartość umowy, obejmującej kredyt obrotowy, inwestycyjny i faktoring, wynosi łącznie ponad 540 mln zł, a udział PKO Banku Polskiego to połowa tej kwoty.
– Przetwórstwo mięsa jest najważniejszym segmentem branży spożywczej w Polsce. Cieszymy się, że możemy wspierać naszego wieloletniego klienta – Zakład Przemysłu Mięsnego „Biernacki” – w realizacji planów rozwoju oraz zdobywaniu nowych obszarów rynku zarówno w kraju, jak i zagranicą – powiedział Marcin Majewski, dyrektor Pionu Relacji z Klientami Korporacyjnymi w PKO Banku Polskim. – Jako największy polski bank dla korporacji i biznesu angażujemy dla naszych klientów najlepszych specjalistów w zakresie finansowania inwestycji, handlu i kapitału obrotowego – dodał.

Umowa z bankiem wesprze realizację planów

– Zaczynaliśmy naszą działalność w pierwszej połowie lat 90. ubiegłego wieku. Startowaliśmy jako lokalna firma rodzinna, która opierała się na dostawach z najbliższej okolicy. Obecnie mamy ugruntowaną pozycję zarówno na rynku polskim, jak i zagranicznym. Oferujemy szeroki asortyment produktów mięsnych najwyższej jakości. Nasza strategia umożliwiła nam dynamiczny rozwój biznesu na dużą skalę. Podpisana z PKO Bankiem Polskim i mBankiem umowa zapewni nam wsparcie w realizacji zaplanowanych działań – skomentował Tomasz Kubik, prezes zarządu ZPM „Biernacki”.

Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2022 r. udział mięsa i wyrobów z mięsa (97 mld zł) w produkcji sprzedanej przetwórstwa spożywczego wyniósł 31 proc. Dla porównania, drugi pod tym względem sektor przetwórstwa mleka odpowiadał za niespełna 17 proc. wartości rynku. W Polsce produkuje się ponad 5 mln ton mięsa rocznie, co daje nam 4. miejsce w Unii Europejskiej z 12-proc. udziałem w rynku (dane za Komisją Europejską). Z danych KE wynika, że produkcja mięsa w Polsce w latach 2012-2022 wzrastała w średniorocznym tempie 3,1 proc.

Eksport się liczy

Eksport stanowi ważny kanał sprzedaży branży mięsnej. W 2022 r. udział sprzedaży eksportowej w przychodach firm sektora wyniósł 27 proc. (za GUS). Co więcej, sprzedaż mięsa i wyrobów z mięsa odpowiadała za blisko 30 proc. wpływów z eksportu krajowej branży spożywczej.

Eurostat podaje, że Polska należy do jednych z większych eksporterów mięsa i podrobów jadalnych w UE (5. miejsce i 9,5-proc. udział w unijnym handlu). Według GUS wartość polskiego eksportu mięsa i podrobów w latach 2012-2022 zwiększała się średniorocznie o blisko 11 proc.

Grupa Kapitałowa PKO Banku Polskiego wspiera swoich klientów w realizacji strategicznych projektów inwestycyjnych poprzez doradztwo zarówno w doborze formy finansowania, jak i elastycznych warunków finansowania dopasowanych do prowadzonej działalności. W ramach oferty produktowej Grupy klienci korporacyjni mogą korzystać również z produktów i usług leasingowych oraz faktoringowych.

Źródło: PKO Bank Polski